Rozmaryn

Rozmaryn

Rozmaryn przybył do polskiej kuchni z państw basenu Morza Śródziemnego, warto przy tym podkreślić, że jego silna pozycja kulinarna utrzymuje się już od wielu wieków. Trudno się temu dziwić.

Rozmaryn był chętnie uprawiany z powodu dużej zawartości olejków eterycznych, a tym samym również pięknego zapachu, szybko okazało się przy tym, że nie jest to wcale jego zaleta.

Rozmaryn – właściwości

Naukowcy nie mają wątpliwości, co do tego, że rozmaryn nie tylko pobudza trawienie, ale również skutecznie przeciwdziała skurczom układu pokarmowego, zaparciom oraz wzdęciom. Roślina ma też działanie moczopędne, nie zaskakuje więc to, że znajduje się w centrum uwagi osób myślących o maksymalnie skutecznym oczyszczeniu organizmu z zalegających w nim toksyn. Zaletą rozmarynu są również właściwości wykrztuśne, od wieków jest to więc skuteczny lek umożliwiający walkę z infekcjami oskrzeli. Jest to zatem jedna z tych roślin, które pozwalają przeżyć bez utraty zdrowia okres jesiennych i zimowych przeziębień.

Rozmaryn – tylko świeży

W kuchni najbardziej wartościowy jest świeży rozmaryn, ten bowiem ma nie tylko najprzyjemniejszy zapach, ale i jest najskuteczniejszy. Można dodawać go do pieczonego mięsa, dań z grilla oraz tak zwanych dań jednogarnkowych, nie brakuje zaś osób uważających, że sprawdza się także jako dodatek do konfitur.

Obejrzyj również wideo:

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.