Niejednokrotnie mieliśmy okazję spróbować rolady ze szpinaku z wędzonym łososiem. Jest po prostu pyszna, w związku z tym postanowiliśmy zrobić swoją wersję tego dania. Nie będę się zbytnio chwalił ale wyszła nam pyszna.
Gdyby nie czas potrzebny na ostudzenie dania i schowania jej po przygotowaniu do lodówki na kilka godzin, to jej przygotowanie jest bardzo szybkie.
Rolada ze szpinaku z wędzonym łososiem – składniki:
- 1 opakowanie szpinaku (450g)
- 400g wędzonego łososia
- 2 serki typu almette (np. śmietankowy i ziołowy)
- 4 jajka
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- duża szczypta pieprzu
- duża szczypta soli
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Rolada ze szpinaku z wędzonym łososiem – przygotowanie:
- Na patelni na odrobinie masła podsmażamy szpinak (wbrew pozorom jak go się dobrze doprawi, to jest bardzo smaczny). Po kilku minutach dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy szpinak dużą szczypta soli oraz pieprzu. Podsmażamy go jeszcze przez ok. 2 aby przegryzły się smaki.
- Do szpinaku dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, mieszamy całość i odstawiamy masę do przestygnięcia.
- W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek,a następnie łączymy szpinak z żółtkami i ubitymi białkami.
- Przestudzoną masę wylewamy na dużą formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy szpinak przez 20 minut w temperaturze 180 st. C.
- Po wyjęciu odstawiamy szpinak do przestygnięcia.
- Szpinak smarujemy serkami (ja użyłem dwa – śmietankowy oraz ziołowy), a następnie układamy łososia.
- Całość rolujemy, zwijamy w folie aluminiową i wstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.
Smacznego!