Niejednokrotnie mieliśmy okazję spróbować rolady ze szpinaku z wędzonym łososiem. Jest po prostu pyszna, w związku z tym postanowiliśmy zrobić swoją wersję tego dania. Nie będę się zbytnio chwalił ale wyszła nam pyszna.

Gdyby nie czas potrzebny na ostudzenie dania  i schowania jej po przygotowaniu do lodówki na kilka godzin, to jej przygotowanie jest bardzo szybkie.

Rolada ze szpinaku z wędzonym łososiem – składniki:

  • 1 opakowanie szpinaku (450g)
  • 400g wędzonego łososia
  • 2 serki typu almette (np. śmietankowy i ziołowy)
  • 4 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • duża szczypta pieprzu
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Rolada ze szpinaku z wędzonym łososiem – przygotowanie:

  1. Na patelni na odrobinie masła podsmażamy szpinak (wbrew pozorom jak go się dobrze doprawi, to jest bardzo smaczny). Po kilku minutach dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy szpinak dużą szczypta soli oraz pieprzu. Podsmażamy go jeszcze przez ok. 2 aby przegryzły się smaki.
  2. Do szpinaku dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, mieszamy całość i odstawiamy masę do przestygnięcia.
  3. W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek,a następnie łączymy szpinak z żółtkami i ubitymi białkami.
  4. Przestudzoną masę wylewamy na dużą formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy szpinak przez 20 minut w temperaturze 180 st. C.
  6. Po wyjęciu odstawiamy szpinak do przestygnięcia.
  7. Szpinak smarujemy serkami (ja użyłem dwa – śmietankowy oraz ziołowy), a następnie układamy łososia.
  8. Całość rolujemy, zwijamy w folie aluminiową i wstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.

Smacznego!