Racuszki z jabłkami
Desery

Racuszki z jabłkami

Fajny pomysł zarówno na obiad jak i na deser – racuszki z jabłkami.

Przygotujemy je dosłownie w kilka chwil, praktycznie ze składników, które każdy z nas posiada w domu. Muszę się jednak przyznać, że nie pamiętam czy to przepis typu moje gotowanie czy Madzia gotuje :) W każdym bądź razie racuszki są pyszne.

Racuszki z jabłkami – składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki przegotowanego mleka
  • 4 jabłka
  • olej do smażenia

Racuszki z jabłkami – przepis

  1. Przygotowanie racuszków zaczynamy od zagotowanie mleka i odstawienia go do przestudzenia. Potrzebujemy 1 i 1/2 szklanki. W między czasie wbijamy do miski dwa jajka i roztrzepujemy je widelcem, albo mikserem. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę i ostudzone mleko.
  2. Całość mieszamy.
  3. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta do naleśników, jeśli jest za rzadkie to dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste to dolewamy odrobinę wody (najlepiej mineralnej).
  4. Obieramy i kroimy w drobne kawałki jabłka (obieramy je na samym końcu aby za bardzo niezbrązowiały). Dodajemy je następnie do przygotowanego ciasta i całość mieszamy.
  5. Smażymy na patelni średniej wielkości placuszki, aż zarumienią się z obu stron.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.