
Racuszki z jabłkami
Fajny pomysł zarówno na obiad jak i na deser – racuszki z jabłkami.
Przygotujemy je dosłownie w kilka chwil, praktycznie ze składników, które każdy z nas posiada w domu. Muszę się jednak przyznać, że nie pamiętam czy to przepis typu moje gotowanie czy Madzia gotuje :) W każdym bądź razie racuszki są pyszne.
Racuszki z jabłkami – składniki
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki przegotowanego mleka
- 4 jabłka
- olej do smażenia
Racuszki z jabłkami – przepis
- Przygotowanie racuszków zaczynamy od zagotowanie mleka i odstawienia go do przestudzenia. Potrzebujemy 1 i 1/2 szklanki. W między czasie wbijamy do miski dwa jajka i roztrzepujemy je widelcem, albo mikserem. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę i ostudzone mleko.
- Całość mieszamy.
- Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta do naleśników, jeśli jest za rzadkie to dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste to dolewamy odrobinę wody (najlepiej mineralnej).
- Obieramy i kroimy w drobne kawałki jabłka (obieramy je na samym końcu aby za bardzo niezbrązowiały). Dodajemy je następnie do przygotowanego ciasta i całość mieszamy.
- Smażymy na patelni średniej wielkości placuszki, aż zarumienią się z obu stron.
Smacznego!
0 komentarzy