Quesadillas żółty ser
Przystawki, przekąski, sosy

Quesadillas z żółtym serem

Quesadillas z żółtym serem – to danie kuchni meksykańskiej. Jest to tortilla z rozpuszczonym serem. W oryginale stosuje się ser – Oaxaca, jednak często zastępowany jest innymi serami. Często do Quesadillas stosuje się różne dodatki. Ja wykorzystałem jedynie ser żółty i do tego cebulę.

Przygotowaniem tego dania zostałem zainspirowany na jednym z innych blogów kulinarnych.

Quesadillas z żółtym serem – składniki

  • tortille (używam już gotowych)
  • żółty ser (ja używam gouda – ok. 200 g)
  • cebula

Quesadillas z żółtym serem – przepis

A jako dodatek wykorzystałem sos czosnkowy, które przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie.

A więc do dzieła:

Jedną tortille posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem, a następnie układamy na nim pokrojoną w półplasterki cebulę. Przykrywamy drugim plackiem tortilli i wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 7-8 minut.

 

Tak upieczone tortille kroimy jak pizze.

Quesadillas z samym żółtym serem nie nadaje się jako danie na obiad, ale będzie doskonałą przekąską do wieczornego seansu filmowego, albo podczas spotkania ze znajomymi.

Smacznego!

5 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.