
Pyszne śniadanie – jajecznica z boczkiem
Zwykle rano nie mamy czasu na przyjemności… taką przyjemnością z całą pewnością jest pyszna jajecznica smażona na boczku, do tego świeże pieczywo z masełkiem i plasterki pomidora :)
Wbrew pozorom przygotowanie jajecznicy nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne, zwłaszcza jeżeli możemy sobie przygotować boczek dnia wcześniejszego.
- Boczek surowy/wędzony kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na suchej patelni. Najlepiej jest użyć patelni teflonowej albo ceramicznej to będziemy mieli pewność, że nam się nie przypali.
- Jajka wybijamy do miseczki i jak będziemy mieli delikatnie zarumieniony boczek wlewamy jajka na patelnię. Całość doprawiamy odrobiną soli i smażymy na bardzo wolnym ogniu cały czas mieszając. Jajecznicę smażymy do momentu uzyskania przez nią lubianej przez nas konsystencji.
Ja osobiście lubię taką „średnio ścięta” :)
Jajecznicę najlepiej podać ze świeżym pieczywem z masełkiem i plasterkami pomidora.