
Pyszne śledzie na każdą okazję
Tym razem pokażę Wam jak w szybki sposób przygotować pyszne śledzie w oleju, które będą świetnym pomysłem na przekąskę na każdą okazję.
Swoją drogą muszę się przyznać, że osobiście bardzo lubię śledziki pod każdą postacią :)
Śledzie na każdą okazję – składniki
- 3-4 mięsiste płaty solonych śledzi
- biały pieprz
- czarny pieprz
- liść laurowy
- 2 cebule
- olej
Śledzie na każdą okazję – przepis
Przygotowanie zaczynamy od wymoczenia w zimnej wodzie płatów śledziowych. Moczymy je przez 3-4 godziny. Po tym czasie sprawdzamy czy nadal są bardzo słone jeśli tak, to moczymy je jeszcze przez pewien czas. Następnie zlewamy wodę i dokładnie je myjemy.
Kroimy płaty śledziowe na mniejsze kawałki, ale nie za małe.
W między czasie kiedy śledzie będą nam się moczyły możemy drobno w kosteczkę pokroić cebulę.
Jeśli mamy wszystko przygotowane, to zaczynamy układanie śledzi w słoiku, zaczynamy od warstwy cebulki na dnie słoika, następnie posypujemy ją czarnym pieprzem i układamy na niej liść laurowy, układamy na tym podwójną warstwę śledzi i posypujemy ją białym pieprzem. Następnie układamy cebulę posypujemy czarnym pieprzem itd….
Wyglądają smakowicie