Pyszne śledzie na każdą okazję
Przystawki, przekąski, sosy

Pyszne śledzie na każdą okazję

Tym razem pokażę Wam jak w szybki sposób przygotować pyszne śledzie w oleju, które będą świetnym pomysłem na przekąskę na każdą okazję.

Swoją drogą muszę się przyznać, że osobiście bardzo lubię śledziki pod każdą postacią :)

Śledzie na każdą okazję – składniki

  • 3-4 mięsiste płaty solonych śledzi
  • biały pieprz
  • czarny pieprz
  • liść laurowy
  • 2 cebule
  • olej

Śledzie na każdą okazję – przepis

Przygotowanie zaczynamy od wymoczenia w zimnej wodzie płatów śledziowych. Moczymy je przez 3-4 godziny. Po tym czasie sprawdzamy czy nadal są bardzo słone jeśli tak, to moczymy je jeszcze przez pewien czas. Następnie zlewamy wodę i dokładnie je myjemy.

Kroimy płaty śledziowe na mniejsze kawałki, ale nie za małe.

W między czasie kiedy śledzie będą nam się moczyły możemy drobno w kosteczkę pokroić cebulę.

Jeśli mamy wszystko przygotowane, to zaczynamy układanie śledzi w słoiku, zaczynamy od warstwy cebulki na dnie słoika, następnie posypujemy ją czarnym pieprzem i układamy na niej liść laurowy, układamy na tym podwójną warstwę śledzi i posypujemy ją białym pieprzem. Następnie układamy cebulę posypujemy czarnym pieprzem itd….

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.