Pyszne i pożywne leczo

Leczo

Sezon na paprykę pomału się kończy, ale jeszcze uda nam się kupić ją w dobrej cenie :) W takim wypadku nie możemy sobie odmówić przygotowania pysznego, a przede wszystkim pożywnego leczo z kiełbaską :)

No dobrze nie będę się już bardziej nad tym rozwodził… poniżej znajdziecie przepis.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 400g kiełbasy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 3-4 pomidory
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • szczypiorek
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Leczo – przepis:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki i podsmażamy na patelni.
  2. Jak cebula zacznie być szklista dodajemy do niej pokrojoną w większą kostkę kiełbasę. Po podsmażeniu kiełbasy przekładamy ją do dużego garnka.
  3. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę (możemy użyć różnych kolorów papryczki, to nasze leczo będzie pięknie wyglądać).
  4. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Całość zaczynamy dusić na małym ogniu, podlewając 1/2 szklanki wody.
  5. Jak warzywa zmiękną dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej je sparzamy gorącą wodą i zdejmujemy skórę), koncentrat pomidorowy, drobno pokrojony szczypior. Leczo doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i ostrą papryką.
  6. Całość dusimy przez kolejne 30 minut do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Leczo najlepiej smakuje podane ze świeżą bagietką.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.