Sezon na paprykę pomału się kończy, ale jeszcze uda nam się kupić ją w dobrej cenie :) W takim wypadku nie możemy sobie odmówić przygotowania pysznego, a przede wszystkim pożywnego leczo z kiełbaską :)
No dobrze nie będę się już bardziej nad tym rozwodził… poniżej znajdziecie przepis.
Składniki:
- 1 cebula
- 400g kiełbasy
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 3-4 pomidory
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- szczypiorek
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
Leczo – przepis:
- Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki i podsmażamy na patelni.
- Jak cebula zacznie być szklista dodajemy do niej pokrojoną w większą kostkę kiełbasę. Po podsmażeniu kiełbasy przekładamy ją do dużego garnka.
- Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę (możemy użyć różnych kolorów papryczki, to nasze leczo będzie pięknie wyglądać).
- Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Całość zaczynamy dusić na małym ogniu, podlewając 1/2 szklanki wody.
- Jak warzywa zmiękną dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej je sparzamy gorącą wodą i zdejmujemy skórę), koncentrat pomidorowy, drobno pokrojony szczypior. Leczo doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i ostrą papryką.
- Całość dusimy przez kolejne 30 minut do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Leczo najlepiej smakuje podane ze świeżą bagietką.