Pyszne i pożywne leczo

Leczo

Sezon na paprykę pomału się kończy, ale jeszcze uda nam się kupić ją w dobrej cenie :) W takim wypadku nie możemy sobie odmówić przygotowania pysznego, a przede wszystkim pożywnego leczo z kiełbaską :)

No dobrze nie będę się już bardziej nad tym rozwodził… poniżej znajdziecie przepis.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 400g kiełbasy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 3-4 pomidory
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • szczypiorek
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Leczo – przepis:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki i podsmażamy na patelni.
  2. Jak cebula zacznie być szklista dodajemy do niej pokrojoną w większą kostkę kiełbasę. Po podsmażeniu kiełbasy przekładamy ją do dużego garnka.
  3. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę (możemy użyć różnych kolorów papryczki, to nasze leczo będzie pięknie wyglądać).
  4. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Całość zaczynamy dusić na małym ogniu, podlewając 1/2 szklanki wody.
  5. Jak warzywa zmiękną dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej je sparzamy gorącą wodą i zdejmujemy skórę), koncentrat pomidorowy, drobno pokrojony szczypior. Leczo doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i ostrą papryką.
  6. Całość dusimy przez kolejne 30 minut do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Leczo najlepiej smakuje podane ze świeżą bagietką.

Obejrzyj również wideo:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.