Pyszna sałatka brokułowa
Przystawki, przekąski, sosy

Pyszna sałatka brokułowa

Bardzo zdrowa i niskokaloryczna (no może poza sosem czosnkowym, który był z domieszką majonezu). Sałatka brokułowa doskonale nadaje się na śniadanie i kolację.

Możemy zabrać ją na uczelnię, albo jako drugie śniadanie do pracy.

Sałatka brokułowa – składniki na sos czosnkowy

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz sól

Sałatka brokułowa – przepis na sos czosnkowy

Czosnek drobno kroimy i rozcieramy nożem na desce z odrobiną soli (pomoże ona wydobyć cały aromat czosnku). Przekładamy go do miski, a następnie do zaostrzenia smaku dodajemy łyżeczkę musztardy, 4 łyżki jogurtu naturalnego oraz 3 łyżeczki majonezu. Całość doprawiamy odrobiną pieprzu do smaku.

 

 

Sałatka brokułowa – składniki na sałatkę

  • brokuł
  • 2 pomidory
  • połowa papryki
  • połowa ogórka zielonego
  • puszka kukurydzy
  • odrobina słonecznika

Sałatka brokułowa – przepis na sałatkę

1. Przygotowanie zaczyna od ugotowania w osolonej wodzie brokuła. Gotujemy go 6-7 minut, tak aby nam się nie rozgotował. Warto przed ugotowanie przygotować porozrywać go na różyczki i nie gotować go w całości. Po ugotowaniu odstawiamy go do zupełnego przestygnięcia.

2. Kroimy pomidora w kosteczkę (nie musi być drobna i równa), podobnie postępujemy z ogórkiem zielonym (tutaj warto pamiętać aby usunąć z niego gniazdo nasienne). Paprykę kroimy w kosteczkę.

3. Na dnie miski układamy brokuła a na nim kładziemy pomidora, ogórka, paprykę i posypujemy całość kukurydzą.

 

 

4. Na patelni prażymy słonecznika

5. Sałatkę na chwilę przed podaniem polewamy sosem czosnkowym i posypujemy prażonym słonecznikiem.

Należy pamiętać aby nie mieszać sałatki.

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.