Pstrąg tęczowy z koperkowym puree
Ryby

Pstrąg tęczowy z koperkowym puree

Nie od dziś wiadomo, że ryby są bogactwem zdrowych składników dla naszego organizmu. Jako, że był piątek, to postanowiliśmy przygotować z Madzią pyszny obiad z pstrągiem tęczowym w roli głównej.

Pstrąg był pyszny, ale muszę się Wam przyznać, że koperkowe puree wyszło rewelacyjne :)

Pstrąg tęczowy z koperkowym puree – składniki:

  • 1 płat pstrąga tęczowego
  • 6 ziemniaków
  • pęczek koperku
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • 0,5 kg fasolki szparagowej

Pstrąg tęczowy z koperkowym puree – przepis:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
  2. W międzyczasie dokładnie myjemy pstrąga i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy go solą, pieprzem i obtaczamy w niewielkiej ilości mąki.
  3. Na patelni na rozgrzanym oleju z łyżką masła, smażymy pstrąga (po ok. 4-5 minut z każdej strony). Pamiętajcie, aby najpierw smażyć rybę po stronie bez skóry.
  4. Do ugotowanych i odsączonych z wody ziemniaków, dodajemy łyżkę masła, 1/3 szklanki mleka i drobno posiekany koperek. Całość ubijamy.

Pstrąga tęczowego z koperkowym puree możemy podać z gotowaną fasolą.

Smacznego!

1 Komentarz
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia z Dietmap
24 lipca 2015 15:01

No proszę! Strasznie fajny i w sumie lekki pomysł na obiad :) Bardzo podoba mi się wersja puree z koperkiem, na pewno wykorzystam! Pozdrawiam :)