Dorsz zapiekany w porach

Będąc na wakacjach w Gdańsku spróbowałam pysznej propozycji potrawy wprowadzonej po rewolucjach słynnej restauratorki, a  mianowicie był to dorsz zapiekany w porach. Była to pyszna pieczona ryba podana z zapiekanymi ziemniaczkami z dodatkiem surówek. Zapieczony dorsz w porach nabiera wyjątkowego delikatnego smaku. Ryba dosłownie rozpływa się w ustach. Dodatkowo mój dorsz pod pierzynką był przygotowany z pomidorkami koktajlowymi, co sprawiło, że ryba nie była sucha.

Dorsz w porach przepisy

W potrawie dało się wyczuć delikatną  nutę rozmarynu i soku z cytryny. Zaraz po powrocie z wakacji przeszukałam wszystkie blogi w celu znalezienia przepisu. Pow pisaniu w wyszukwiarkę google „dorsz w porach przepisy” moim oczom ukazała się wyżej wspomniana restauracja w Gdańsku, która słynęła własnie z tej potrawy.

W menu pojawiło się jeszcze kilka innych opcji w tym dorsz zapiekany w sosie pomidorowym, czy tatar ze śledzia. Jednak największą furorę i tak robił dorsz zapiekany w porach. Jeżeli kiedykolwiek będziecie mieli okazję być w Gdańsku gorąco polecam odwiedzenie tej restauracji, lub po prostu przygotujcie rybę w zaciszu własnego domu.