Przedświąteczny piernik :)

Przedświąteczny piernik

Ostatnio były tylko pomysły na obiady, kolację nadeszła pora na coś słodkiego – na pyszny deser. Zbliżają się święta, więc pomalutku trzeba wchodzić w świąteczną atmosferę :) Tym razem mam dla Was propozycję na pyszny piernik z cukrem pudrem.

Nie chwaląc się to pieczone wspólnie pieczone ciasta z Madzią wychodzą nam bajeczne :)

Składniki piernika z cukrem pudrem:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 500g mąki
  • cukier puder

Przygotowanie piernika z cukrem pudrem:

  1. Do rondelka wsypujemy 2 łyżeczki cukru, dodajemy miód, piwo, 3 łyżki przyprawy do piernika i całość zagotowujemy.
  2. Oddzielamy z jajek żółtka od białek.
  3. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z pozostałą częścią cukru, dodajemy żółtka i 1/2 masy piernikowej. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do przygotowanego ciasta – mieszamy.
  5. Do ciasta dodajemy mąkę wymieszaną z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy.
  6. Ciasto przekładamy do formy do pierzenie (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 st. C.

Zobaczcie wygląda przepysznie :)

 

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.