Tort kawowo-czekoladowy był to idealne połączenie kawy i czekolady. Słodki, ale nie za mocno. Tort z puszystymi nasączonymi biszkoptami w połączeniu ze smakiem kawy smakuje pyszne.  Taki tort wcale nie jest trudny w przygotowaniu, lecz wymaga od nas odrobiny czasu. Koniecznie musicie spróbować.

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy i czekolady, to tort kawowo-czekoladowy jest doskonałym wyborem na każdą okazję. To połączenie intensywnego smaku kawy i głębokiej czekolady jest prawdziwym rajem dla kubków smakowych.

W świecie deserów istnieje wiele smakowych kombinacji, które wywołują zachwyt. Jednym z tych niezwykle popularnych połączeń jest kawa i czekolada. Dlatego dzisiaj przyjrzymy się bliżej temu, jak można stworzyć absolutne cudo kulinarnego świata ciasto kawowo-czekoladowe.

Kawa i czekolada to dwie doskonałe rzeczy, które razem tworzą prawdziwą magię smaku. Kawa nadaje ciastu głębi i intensywności smaku, podczas gdy czekolada dodaje słodyczy i kremowej tekstury. To połączenie staje się prawdziwym rajem dla smakoszy.

Poniżej macie listę potrzebnych składników i prosty przepis…

Tort kawowo-czekoladowy
Tort kawowo-czekoladowy

Składniki na tort kawowo-czekoladowy:

  • 9 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cappuccino
  • 2 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 500g śmietany 30%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 100g wiórek kokosowych
  • 4 łyżki likieru cappuccino
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 łyżeczka kawy
  • 3/4 tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej)
  • odrobina płatków migdałowych

Tort kawowo-czekoladowy przepis

Przygotowania biszkoptu. Ubijamy białka z cukrem, a następnie cały czas ubijając dodajemy żółtka wymieszane z 6 łyżkami wody. 1 i 1/2 szklanki mąki mieszamy z 1 szklanką cappuccino, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i dodajemy do ubitych białek z żółtkami. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie odstawiamy biszkopt do ostygnięcia.

Przygotowanie masy kawowej. 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody i odstawiamy na chwilę, aby zaczęła tężeć. 500 g śmietany ubijamy, a następnie dodajemy 5 łyżek cukru pudru, dodajemy 4 łyżki likieru cappuccino, łyżkę kawy, żelatynę i całość ubijamy jeszcze przez chwilę.

Przygotowanie ciasta bezowego (kokosowego). 3 białka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, dodajemy 100 g wiórek kokosowych, łyżeczkę mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masę przelewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 minut.

Biszkopt kroimy na pół. Dolną część nasączamy kawą (w 6 łyżkach wody rozpuszczamy 1 łyżeczkę kawy). Następnie smarujemy biszkopt 1/3 masy kawowej, posypujemy pokruszonymi kawałkami czekolady,  układamy ciasto kokosowe i drugą częścią 1/3 masy. Na masie kawowej układamy drugą część biszkoptu i smarujemy po wierzchu pozostałą częścią masy.

Całość posypujemy płatkami migdałowymi.

Tort kawowo-czekoladowy
Tort kawowo-czekoladowy

Tort kawowo-czekoladowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kawa nadaje mu intensywności i wyrazistości, podczas gdy czekolada dodaje głębi smaku. To doskonały wybór zarówno dla miłośników kawy, jak i czekolady. Niezależnie od okazji, ten tort z pewnością zyska uznanie gości i stanie się hitem każdego przyjęcia.

Smacznego!