Czy ktoś z Was wie jak powinna dokładnie wyglądać sałatka grecka? Myślę, że jest tyle przepisów ile osób, dlatego też swoją nazwałem „prawie” grecką :)
Wykonanie sałatki jest błyskawiczne, dzięki temu doskonale nadaje się na niezapowiedzianą wizytę znajomych, albo na szybką sałatkę np. do grilla.
Grecka sałatka – składniki:
- sałata lodowa
- 2 pomidory
- 2 ogórki zielone (ja użyłem gruntowych)
- ok. 25 oliwek
- ser feta
- czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy
Grecka sałatka – przepis:
- Sałatę lodową myję, obrywamy liście i rwiemy je na mniejsze kawałki.
- Pomidory, ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Ogórki możemy dodatkowo obrać ze skórki.
- Ser feta kroimy w kosteczkę (albo rozkruszamy do sałatki).
- Oliwki kroimy na połówki.
- Czerwoną cebulę kroimy w cienkie półplasterki.
- Całość polewamy odrobiną oliwy i dokładnie, delikatnie mieszamy.
Smacznego!
Obejrzyj nasze filmy:
Dzień dobry;
Bardzo fajna sałatka do grilowanych mięs na przykład, ale niestety to tylko wariacja na temat tzw. sałatki greckiej.
Ta właściwa to sałatka horiatiki ( lub choriatiki) czyli wiejska. Absolutnie nie zawiera żadnych sałat. Dojrzałe pomidory, ogórki ( w równych ilościach) krojone w dość grube kawałaki, biała cebula w piórka, oliwa z oliwek, oliwki ( najczęściej czarne), ocet winny, sól, cukier, pieprz czarny i bardzo dobrej jakości feta. W niektórych rejonach Grecji dodaje się również surową paprykę.Prosta, cudowna sałatka, której w Polsce jeszcze nie udało mi się podrobić – chyba że przywożę z Grecji, Turcji lub Bułgarii warzywa i ser. Pozdrawiam