Prawie grecka sałatka
Przystawki, przekąski, sosy

Prawie grecka sałatka

Czy ktoś z Was wie jak powinna dokładnie wyglądać sałatka grecka? Myślę, że jest tyle przepisów ile osób, dlatego też swoją nazwałem „prawie” grecką :)

Wykonanie sałatki jest błyskawiczne, dzięki temu doskonale nadaje się na niezapowiedzianą wizytę znajomych, albo na szybką sałatkę np. do grilla.

Grecka sałatka –  składniki:

  • sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki zielone (ja użyłem gruntowych)
  • ok. 25 oliwek
  • ser feta
  • czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy

Grecka sałatka –  przepis:

  1.  Sałatę lodową myję, obrywamy liście i rwiemy je na mniejsze kawałki.
  2. Pomidory, ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Ogórki możemy dodatkowo obrać ze skórki.
  3. Ser feta kroimy w kosteczkę (albo rozkruszamy do sałatki).
  4. Oliwki kroimy na połówki.
  5. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie półplasterki.
  6. Całość polewamy odrobiną oliwy i dokładnie, delikatnie mieszamy.

Smacznego!

 

 

Jeden komentarz

  • Ewa

    Dzień dobry;

    Bardzo fajna sałatka do grilowanych mięs na przykład, ale niestety to tylko wariacja na temat tzw. sałatki greckiej.
    Ta właściwa to sałatka horiatiki ( lub choriatiki) czyli wiejska. Absolutnie nie zawiera żadnych sałat. Dojrzałe pomidory, ogórki ( w równych ilościach) krojone w dość grube kawałaki, biała cebula w piórka, oliwa z oliwek, oliwki ( najczęściej czarne), ocet winny, sól, cukier, pieprz czarny i bardzo dobrej jakości feta. W niektórych rejonach Grecji dodaje się również surową paprykę.Prosta, cudowna sałatka, której w Polsce jeszcze nie udało mi się podrobić – chyba że przywożę z Grecji, Turcji lub Bułgarii warzywa i ser. Pozdrawiam

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.