Prawie chińszczyzna :)

Prawie chińszczyzna :)

Tutaj kluczowe znaczenie ma słowo „prawie”. Nie jest to typowe danie chińskie jakie możemy zamówić przez telefon albo zjeść w knajpach z chińskim jedzeniem. Jest troszkę ulepszone, a mianowicie nie używam do niego grzybów mun tylko zwykłych pieczarek.

A co najważniejsze możemy je przygotować w niedługim czasie, więc w sam raz do przygotowania wieczorem na drugi dzień do pracy.

Chińszczyzna – składniki

  • 1 dużą pierś z kurczaka
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 1/2 dużej papryki
  • 1/2 pora
  • 1 cebulę
  • 200g pieczarek
  • sos sojowy
  • ocet ryżowy
  • przyprawy: pieprz, sól, mieszanka przypraw (ja wykorzystałem- mieszankę indyjskich przypraw – w sam raz do dania chińskiego :) ), zioła prowansalskie
  • ryż
  • olej do smażenia

 

Chińszczyzna – składniki

  1. Myjemy i kroimy w pół paseczki (ok. 1 cm pierś z kurczaka), podobnie postępujemy z papryką. Drobno szatkujemy kapustę pekińską, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a obrane i umyte pieczarki w plasterki
  2. W woku na 3 łyżkach oleju podsmażamy kurczaka. Podczas smażenia przyprawiamy go solą i pieprzem. Jak będzie usmażony przekładamy go do miseczki.
  3. W woku na 3 łyzkach oleju podsmażamy najpierw pieczarki z cebulą (doprawiamy je solą, aby szybciej puściły wodę), następnie paprykę i pora. Na samym końcu wrzucamy poszatkowaną kapustę pekińską. Całość smażymy przez 7-10 minut.
  4. Po wrzuceniu kapusty dodajemy 2 łyżki sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę octu ryżowego. Przed zakończeniem smażenia dodajemy przyprawy – mieszanke przypraw i np. zioła prowansalskie

Danie najlepiej podać z ugotowanym ryżem.

 

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.