
Prawie chińszczyzna :)
Tutaj kluczowe znaczenie ma słowo „prawie”. Nie jest to typowe danie chińskie jakie możemy zamówić przez telefon albo zjeść w knajpach z chińskim jedzeniem. Jest troszkę ulepszone, a mianowicie nie używam do niego grzybów mun tylko zwykłych pieczarek.
A co najważniejsze możemy je przygotować w niedługim czasie, więc w sam raz do przygotowania wieczorem na drugi dzień do pracy.
Chińszczyzna – składniki
- 1 dużą pierś z kurczaka
- 1/3 kapusty pekińskiej
- 1/2 dużej papryki
- 1/2 pora
- 1 cebulę
- 200g pieczarek
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- przyprawy: pieprz, sól, mieszanka przypraw (ja wykorzystałem- mieszankę indyjskich przypraw – w sam raz do dania chińskiego :) ), zioła prowansalskie
- ryż
- olej do smażenia
Chińszczyzna – składniki
- Myjemy i kroimy w pół paseczki (ok. 1 cm pierś z kurczaka), podobnie postępujemy z papryką. Drobno szatkujemy kapustę pekińską, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a obrane i umyte pieczarki w plasterki
- W woku na 3 łyżkach oleju podsmażamy kurczaka. Podczas smażenia przyprawiamy go solą i pieprzem. Jak będzie usmażony przekładamy go do miseczki.
- W woku na 3 łyzkach oleju podsmażamy najpierw pieczarki z cebulą (doprawiamy je solą, aby szybciej puściły wodę), następnie paprykę i pora. Na samym końcu wrzucamy poszatkowaną kapustę pekińską. Całość smażymy przez 7-10 minut.
- Po wrzuceniu kapusty dodajemy 2 łyżki sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę octu ryżowego. Przed zakończeniem smażenia dodajemy przyprawy – mieszanke przypraw i np. zioła prowansalskie
Danie najlepiej podać z ugotowanym ryżem.