
Polędwiczki wieprzowe w pieczarkach
Pyszne zapiekane polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym. To danie świetnie nadaje się na niedzielny obiad, albo kiedy chcemy zaskoczyć znajomych naszymi umiejętnościami kulinarnymi.
No dobrze, dobrze ja nie będę się chwalił, bo to danie było przygotowane przez Madzię :)
Składniki na polędwiczki wieprzowe w pieczarkach:
- polędwiczki wieprzowe (dla 5 osób ok. 1,5 kg)
- 2 średnie cebule
- 500g pieczarek
- 200g sera żółtego
- 400 ml śmietany
- 200 ml wody
- sól, pieprz
Przepis na polędwiczki wieprzowe w pieczarkach:
- Polędwiczki wieprzowe dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plastry (grubości 1-2 cm), a następnie przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu i odrobiną oliwy. My użyliśmy oliwy pepperoni. Odstawiamy je na parę minut.
- Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w większe kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki.
- Układamy wszystkie składniki warstwami (polędwiczki, pieczarki, cebula, polędwiczki, pieczarki itd). Całość posypujemy startym żółtym serem i zalewamy śmietaną i ok. 200 ml wody. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
- Polędwiczki pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Do polędwiczek doskonale będzie pasowała kasza pęczak, albo ziemniaki z wody.
Twarde mieso, do tego smakuje jakby bylo gotowane w wodzie. Smietana scieta. Po prostu ochyda.
A może użyłaś słabej jakości śmietany i sera? Śmietana nie powinna się ściąć.