Zainspirowany przepyszną przystawką w Trattoria Gusto, postanowiłem tym razem przygotować placuszki z cukinii w domu, oczywiście także podane z łososiem :) Muszę Wam przyznać, że wyszły rewelacyjne i myślę, że to danie nie raz będzie gościło na naszym stole.
Lista zakupów i przepis znajdują się poniżej…
Placuszki z cukinii – składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki
- sól
- pieprz
- 3 łyżki mleka
- olej do smażenia
- 150g łososia sałatkowego
Placuszki z cukinii – przepis:
- Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Startą cukinię solimy i odstawiamy na ok. 15-20 minut aby puściła wodę. Następnie cukinię odsączamy z wody i jeszcze delikatnie wysuszamy papierowym ręcznikiem. Cukinię przekładamy do miski.
- Do cukinii dodajemy jajko, mąkę, mleko, szczyptę pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
- Na patelni na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażymy placuszki z przygotowanej chwilę wcześniej masy. Smażymy do momentu aż będą rumiane. Następnie przekładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i dekorujemy łososiem (może być wędzony, albo np. sałatkowy)
Smacznego!