Zainspirowany przepyszną przystawką w Trattoria Gusto, postanowiłem tym razem przygotować placuszki z cukinii w domu, oczywiście także podane z łososiem :) Muszę Wam przyznać, że wyszły rewelacyjne i myślę, że to danie nie raz będzie gościło na naszym stole.

Lista zakupów i przepis znajdują się poniżej…

Placuszki z cukinii – składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki mleka
  • olej do smażenia
  • 150g łososia sałatkowego

Placuszki z cukinii – przepis:

  1. Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  2. Startą cukinię solimy i odstawiamy na ok. 15-20 minut aby puściła wodę. Następnie cukinię odsączamy z wody i jeszcze delikatnie wysuszamy papierowym ręcznikiem. Cukinię przekładamy do miski.
  3. Do cukinii dodajemy jajko, mąkę, mleko, szczyptę pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Na patelni na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażymy placuszki z przygotowanej chwilę wcześniej masy. Smażymy do momentu aż będą rumiane. Następnie przekładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i dekorujemy łososiem (może być wędzony, albo np. sałatkowy)

Smacznego!

Zainspirowany przepyszną przystawką w Trattoria Gusto, postanowiłem tym razem przygotować placuszki z cukinii w domu, oczywiście także podane z łososiem