
Placuszki cukiniowe z łososiem
Placuszki cukiniowe z łososiem to idealne danie do zjedzenia i przygotowania w upalne dni. Jest bardzo szybkie do przygotowania, a do tego bardzo lekkie więc idealnie sprawdzi się podczas słonecznej, ciepłej pogody.
Poniżej lista składników i przepis…
Placuszki cukiniowe z łososiem – składniki:
- cukinia (1 duża, albo 2 małe)
- mąka (4 łyżki)
- mleko (4 łyżki)
- sól
- pieprz
- jajko (1 sztuka)
- łosoś wędzony
Placuszki cukiniowe z łososiem – przepis:
Cukinię dokładnie myjemy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Następnie odsączamy, dodajemy mąkę, jajko, mleko, pieprz i całość dokładnie mieszamy.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy na rumiano placuszki cukiniowe. Jak będą już rumiane, zdejmujemy z patelni, osuszamy na ręczniku papierowym i podajemy z wędzonym łososiem, posypane odrobiną świeżego koperku.
Smacznego!
Ale pyszne te placuszki, aż chce się jeść !
My je uwielbiamy… a inspiracją były placuszki, które próbowaliśmy w jednej z restauracji.
Placuszki rewelacja, nic mi tak ostatnio nie smakowało jak one.. !
Cieszymy się :)