Pikantna zupa gulaszowa

Pikantna zupa gulaszowa

Przepis Madzi na pyszną rozgrzewającą zupę gulaszową. Doskonale sprawdzi się w chłodniejsze popołudnia i wieczory. Zupka wyszła naprawdę pikantna, ale dzięki temu miała swój niepowtarzalny smak.

Poniżej macie listę potrzebnych składników i prosty przepis…

Składniki na pikantną zupę gulaszową:

  • 1 kg łopatki
  • 1 kg pieczarek
  • 3 czerwone papryki
  • 6 ogórków konserwowych w zalewie pepperoni
  • 2 czubate łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 100g sera żółtego
  • 1 marchewka
  • 6 większych ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przepis na pikantną zupę gulaszową:

  1. Umyte mięso osuszamy, kroimy w większą kosteczkę i przyprawiamy do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, 2 czubatymi łyżeczkami ostrej papryki, łyżeczką majeranku i 1 łyżeczką słodkiej papryki.
  2. Cebulę obieramy myjemy i szklimy na 3 łyżkach oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojone mięso. Smażymy do miękkości.
  3. Do gotującej się wody dodajemy 2 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę (umytą i obraną) i pietruszkę. Całość gotujemy przez ok. 20 minut.
  4. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do zupy.
  5. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kosteczkę i dodajemy do naszego wywaru.
  6. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, a następnie dodajemy do naszej zupy.
  7. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe (my wykorzystaliśmy w zalewie pepperoni, aby nadać zupie dodatkowej ostrości)
  8. Do zupy dodajemy usmażone mięso wraz z cebulą.
  9. Dodajemy koncentrat pomidorowy.
  10. Zupę gotujemy do momentu kiedy ziemniaki i mięso będą miękkie.

Tak przygotowaną zupę podajemy posypaną startym żółtym serem.

Smacznego.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.