
Pikantna zupa gulaszowa
Przepis Madzi na pyszną rozgrzewającą zupę gulaszową. Doskonale sprawdzi się w chłodniejsze popołudnia i wieczory. Zupka wyszła naprawdę pikantna, ale dzięki temu miała swój niepowtarzalny smak.
Poniżej macie listę potrzebnych składników i prosty przepis…
Składniki na pikantną zupę gulaszową:
- 1 kg łopatki
- 1 kg pieczarek
- 3 czerwone papryki
- 6 ogórków konserwowych w zalewie pepperoni
- 2 czubate łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 100g sera żółtego
- 1 marchewka
- 6 większych ziemniaków
- 1 pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przepis na pikantną zupę gulaszową:
- Umyte mięso osuszamy, kroimy w większą kosteczkę i przyprawiamy do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, 2 czubatymi łyżeczkami ostrej papryki, łyżeczką majeranku i 1 łyżeczką słodkiej papryki.
- Cebulę obieramy myjemy i szklimy na 3 łyżkach oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojone mięso. Smażymy do miękkości.
- Do gotującej się wody dodajemy 2 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę (umytą i obraną) i pietruszkę. Całość gotujemy przez ok. 20 minut.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do zupy.
- Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kosteczkę i dodajemy do naszego wywaru.
- Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, a następnie dodajemy do naszej zupy.
- Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe (my wykorzystaliśmy w zalewie pepperoni, aby nadać zupie dodatkowej ostrości)
- Do zupy dodajemy usmażone mięso wraz z cebulą.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy.
- Zupę gotujemy do momentu kiedy ziemniaki i mięso będą miękkie.
Tak przygotowaną zupę podajemy posypaną startym żółtym serem.
Smacznego.
0 komentarzy