Tym razem coś z górnej, a może najwyższej półki… pierś z kaczki z zieloną soczewicą i sosem czekoladowym. Wbrew pozorom danie wygląda na bardzo skomplikowane, ale rzeczywistość jest zupełnie inna …
Wykonanie tego dania, jest proste… ale wymaga od nas odrobiny czasu i chyba co gorsze tworzy się w kuchni mały bałagan, ale bądź co bądź jest tego warte :)
Pierś z kaczki z zieloną soczewicą i sosem czekoladowym – składniki:
- 2 piersi z kaczki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1/2 szklanki soczewicy
- 1 szklanka bulionu
- 100g powideł śliwkowych
- 2 łyżki masła
- 1/2 tabliczki czekolady
- 1 łyżeczka kawy
- 50ml wody
- sól
- pieprz
- 100 ml wina
Pierś z kaczki z zieloną soczewicą i sosem czekoladowym – przepis na kaczkę:
- Piersi z kaczki myjemy, nacinamy skórę w kratę ale uważając aby nie uszkodzić mięsa. Przyprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Na zimną patelnię kładziemy piersi z kaczki skórą do dołu i podsmażamy do momentu jak skóra się zarumieni, następnie przekładamy na drugą stronę i podsmażamy ją przez 2-3 minuty.
- Następnie wkładamy kaczkę do piekarnika nagrzanego do 160 st. C, na ok. 8 minut. Po upieczeniu odstawiamy kaczkę na 4-5 minut, aby mięso odrobinę odpoczęło.
Pierś z kaczki z zieloną soczewicą i sosem czekoladowym – przepis na soczewicę:
- Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę, soczewicę oraz bulion. Całość dusimy ok. 20 minut do odparowania bulionu.
Pierś z kaczki z zieloną soczewicą i sosem czekoladowym – przepis na sos czekoladowy:
- Przygotowujemy wywar z kawy (1 łyżeczka kawy na 50 ml wody).
- W rondelku na odrobinie masła podsmażamy powidła śliwkowe.
- Dodajemy do rondelka czerwone wino i całość redukujemy i dodajmy wywar z kawy.
- Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę. Mieszamy do czasu kiedy czekolada się rozpuści a następnie dodajemy odrobinę masła.
Smacznego!
Jaka czekolada?
Najlepiej gorzka.