Tym razem coś z górnej, a może najwyższej półki… pierś z kaczki z zieloną soczewicą i sosem czekoladowym. Wbrew pozorom danie wygląda na bardzo skomplikowane, ale rzeczywistość jest zupełnie inna …

Wykonanie tego dania, jest proste… ale wymaga od nas odrobiny czasu i chyba co gorsze tworzy się w kuchni mały bałagan, ale bądź co bądź jest tego warte :)

Pierś z kaczki z zieloną soczewicą i sosem czekoladowym – składniki:

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki soczewicy
  • 1 szklanka bulionu
  • 100g powideł śliwkowych
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 1 łyżeczka kawy
  • 50ml wody
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml wina

Pierś z kaczki z zieloną soczewicą i sosem czekoladowym – przepis na kaczkę:

  1. Piersi z kaczki myjemy, nacinamy skórę w kratę ale uważając aby nie uszkodzić mięsa. Przyprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Na zimną patelnię kładziemy piersi z kaczki skórą do dołu i podsmażamy do momentu jak skóra się zarumieni, następnie przekładamy na drugą stronę i podsmażamy ją przez 2-3 minuty.
  2. Następnie wkładamy kaczkę do piekarnika nagrzanego do 160 st. C, na ok. 8 minut. Po upieczeniu odstawiamy kaczkę na 4-5 minut, aby mięso odrobinę odpoczęło.

Pierś z kaczki z zieloną soczewicą i sosem czekoladowym – przepis na soczewicę:

  1. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę, soczewicę oraz bulion. Całość dusimy ok. 20 minut do odparowania bulionu.

Pierś z kaczki z zieloną soczewicą i sosem czekoladowym – przepis na sos czekoladowy:

  1. Przygotowujemy wywar z kawy (1 łyżeczka kawy na 50 ml wody).
  2. W rondelku na odrobinie masła podsmażamy powidła śliwkowe.
  3. Dodajemy do rondelka czerwone wino i całość redukujemy i dodajmy wywar z kawy.
  4. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę. Mieszamy do czasu kiedy czekolada się rozpuści a następnie dodajemy odrobinę masła.

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: