pieczony mintaj z kaszą gryczaną
Ryby

Pieczony mintaj z kaszą gryczaną

Tym razem będzie bardzo krótko i na temat :) W sumie to zawsze jest na temat :) Poniżej znajdziecie pomysł na przygotowanie pysznego obiadu. Pieczony mintaj z kaszą gryczaną i surówką colesław to danie bardzo zdrowe i dietetyczne ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu.

Przepis i lista zakupów znajduje się poniżej…

Pieczony mintaj z kaszą gryczaną – składniki:

  • 450g mrożonego mintaja
  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz

Pieczony mintaj z kaszą gryczaną – przepis:

  1. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu.
  2. W międzyczasie płaty mintaja myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie skraplamy go sokiem z cytryny, oprószamy odrobiną soli i pieprzu (najlepiej białym pieprzem)  układamy na papierze do pieczenia.
  3. Mintaja pieczemy w rozgrzanym do 160 st. C piekarniku przez ok. 13-15 minut.

Naszą upieczoną rybę podajemy z kaszą gryczaną i pyszną surówką colesław.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.