Łosoś z multicookera
Ryby

Pieczony łosoś z multicookera

Łosoś to jedna z ryb, którą po prostu uwielbiam, nie będę się rozpisywał o zaletach jedzenia łososia, o tym możecie przeczytać tutaj :)

Ale muszę przyznać, że najlepszy łosoś wychodzi zawsze przygotowany w multicookerze :)

Pieczony łosoś z multicookera – składniki:

  • filet z łososia ze skórą (ok. 250g)
  • 3 ziemniaki
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 150 ml różowego półsłodkiego wina

Pieczony łosoś z multicookera – przepis:

  1. Łososia dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w średniej grubości plasterki.
  3. W multicooker ustawiamy program FRY na 15 minut, wlewamy odrobinę oliwy i wkładamy ziemniaki. Smażymy je przy otwartej pokrywie, od czasu do czasu mieszając. W połowie smażenia dodajemy rozmaryn, pieprz ziołowy, słodką paprykę.
  4. Po zakończeniu programu na ziemniakach układamy łososia, dodajemy pomidorki koktajlowe, podlewamy całość różowym, półsłodkim winem i włączamy program BAKE na 20 minut, temperatura 150 st. C. Po zakończeniu pieczenia- nasz łosoś jest gotowy :)

Smacznego.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.