
Pieczony łosoś z multicookera
Łosoś to jedna z ryb, którą po prostu uwielbiam, nie będę się rozpisywał o zaletach jedzenia łososia, o tym możecie przeczytać tutaj :)
Ale muszę przyznać, że najlepszy łosoś wychodzi zawsze przygotowany w multicookerze :)
Pieczony łosoś z multicookera – składniki:
- filet z łososia ze skórą (ok. 250g)
- 3 ziemniaki
- 12 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 150 ml różowego półsłodkiego wina
Pieczony łosoś z multicookera – przepis:
- Łososia dokładnie myjemy i osuszamy.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w średniej grubości plasterki.
- W multicooker ustawiamy program FRY na 15 minut, wlewamy odrobinę oliwy i wkładamy ziemniaki. Smażymy je przy otwartej pokrywie, od czasu do czasu mieszając. W połowie smażenia dodajemy rozmaryn, pieprz ziołowy, słodką paprykę.
- Po zakończeniu programu na ziemniakach układamy łososia, dodajemy pomidorki koktajlowe, podlewamy całość różowym, półsłodkim winem i włączamy program BAKE na 20 minut, temperatura 150 st. C. Po zakończeniu pieczenia- nasz łosoś jest gotowy :)
Smacznego.
0 komentarzy