Pieczony łosoś z kaszą jęczmienną i warzywami to doskonały pomysł na pyszny piątkowy obiad. Jego wykonanie nie zabiera zbyt dużo czasu więc zaoszczędzony czas możemy przeznaczyć na spotkanie ze znajomymi, albo romantyczną randkę z ukochaną :)

Pamiętajmy, że ryby to źródło witamin i bogactwo składników mineralnych. Powinniśmy spożywać jak najwięcej ryb.

Składniki na pieczonego łososia z kaszą jęczmienną i warzywami:

  • 2 płaty z łososia (po ok. 300-350g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cytryny
  • torebka kaszy jęczmiennej
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki oleju

Przepis na pieczonego łososia z kaszą jęczmienną i warzywami:

  1. W miseczce mieszamy: 3 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, drobno posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Marynatą nacieramy łososia, a następnie odstawiamy go na ok. 10 minut.
  2. W międzyczasie gotujemy kaszę jęczmienną zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
  3. Na patelni na 3 łyżkach oleju podsmażamy drobno pokrojoną czerwoną cebulę, 1/2 pora drobno pokrojonego i pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę.
  4. Łososia układamy w brytfance na folii aluminiowej i wkładamy do nagrzanego do 160 st. C piekarnika na 20-25 minut.
  5. Kaszę jęczmienną mieszamy z podsmażonymi warzywami. Na talerz wykładamy łososia a obok niego przygotowaną kaszę z warzywami.