Nie jest to skomplikowany przepis, a może stanowić doskonałą alternatywę dla gotowanych ziemniaków podawanych do obiadu. Mowa o pieczonych ziemniaczkach. Możemy skorzystać z gotowych, albo zrobić pieczone ziemniaczki samemu.

Mamy wtedy możliwość aby je odpowiednio doprawić.

Pieczone ziemniaczki – składniki

  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • odrobina oliwy z oliwek
  • ulubione zioła i przyprawy (ja użyłem: słodka papryka, ostra papryka, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, tymianek, majeranek)

Pieczone ziemniaczki – przepis

Obieramy ziemniaki, nie muszą być obrane bardzo dokładnie bo całość i tak będzie upieczona. Kroimy je w grube paski. Następnie w dużej misce polewamy je odrobiną oliwy, posypujemy ulubionymi przyprawami i dokładnie mieszamy. Najlepiej jest je zostawić na ok. 30 minut aby przeszły aromatem przypraw.

 

Następnie pieczemy je w temperaturze 200 st. C. przez ok. 40-45 minut aż się zarumienią i staną się chrupiące.

Smacznego!