Kasza jaglana to najstarsza i chyba jedna z najbardziej zdrowych kasz. Niestety dziś nie cieszy się tak dużą popularnością jak kasza gryczana czy jęczmienna, a trochę szkoda … dlatego dziś pokażę Wam jak można przygotować z niej pyszny obiad. Będzie to pieczona kasza jaglana z warzywami.
Kaszę jaglaną otrzymuje się z nasion prosa. Posiada w sobie bardzo dużo białka, żelaza i witamin z grupy B. Pozytywnie wpływa na nasze włosy (ze względu na sporą zawartość krzemionki).
Pieczona kasza jaglana z warzywami – składniki:
- kasza jaglana (3 torebki -300g)
- czerwona papryka (2 sztuki)
- cukinia (2 średnie- ok. 600g)
- cebula (1 sztuka)
- olej
- passata pomidorowa (300 ml)
- czosnek (2 ząbki)
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- świeża bazylia
Pieczona kasza jaglana z warzywami – jak przygotować:
Kaszę jaglaną wkładamy na ok. 3 minuty do wrzącej wody, następnie odcedzamy.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę, czosnek drobno kroimy, podsmażamy do odrobinie oleju. Dodajemy paprykę i pokrojoną w półplasterki cukinię. Całość dusimy aż warzywa zmiękną, dodajemy passatę pomidorową, przyprawy, kaszę jaglaną i całość razem dusimy przez chwilę.
Kaszę z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25 minut.
Smacznego!