
Pieczona karkówka z żółtym serem
Pieczona karkówka z żółtym serem to oryginalny przepis na romantyczną kolację i wykwintny obiad nie tylko dla dwojga. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, a uzyskane efekty i smak jest po prostu wyśmienity – „niebo w gębie”.
Do przygotowania tego dania musimy niestety przygotować się już dzień wcześniej, podane z pieczonymi ziemniaczkami i surówką ucieszy podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Pieczona karkówka z żółtym serem – składniki
- 3-4 plastry karkówki
- przyprawa do karkówki
- cebula
- pieczarki
- ser żółty
- przyprawa – czerwona papryka
- przyprawy – bazylia i oregano
- majonez
Pieczona karkówka z żółtym serem – przepis:
Marynujemy karkówkę dzień wcześniej w przyprawie do karkówki oraz posypujemy solą i pieprzem.
W dniu pieczenia układamy w brytfance na spodzie plastry karkówki. Na każdym z nich układamy krążki cebuli, smarujemy majonezem, następnie posypujemy przyprawami – czerwoną papryką, bazylią, oregano.
W kolejnym kroku układamy na tym pokrojone pieczarki i całość posypujemy startym żółtym serem.
Wszystko zapiekamy w ok. 180 st. C w piekarniku przez ok. 30 minut.
Fajnym pomysłem jest podanie pieczonej karkówki z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej, kukurydzy, ogórka, cebuli, papryki i oliwek.