Pieczona karkówka z żółtym serem
Mięsa

Pieczona karkówka z żółtym serem

Pieczona karkówka z żółtym serem to oryginalny przepis na romantyczną kolację i wykwintny obiad nie tylko dla dwojga. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, a uzyskane efekty i smak jest po prostu wyśmienity – „niebo w gębie”.

Do przygotowania tego dania musimy niestety przygotować się już dzień wcześniej, podane z pieczonymi ziemniaczkami i surówką ucieszy podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Pieczona karkówka z żółtym serem – składniki

  • 3-4 plastry karkówki
  • przyprawa do karkówki
  • cebula
  • pieczarki
  • ser żółty
  • przyprawa – czerwona papryka
  • przyprawy – bazylia i oregano
  • majonez

Pieczona karkówka z żółtym serem – przepis:

Marynujemy karkówkę dzień wcześniej w przyprawie do karkówki oraz posypujemy solą i pieprzem.

W dniu pieczenia układamy w brytfance na spodzie plastry karkówki. Na każdym z nich układamy krążki cebuli, smarujemy majonezem, następnie posypujemy przyprawami – czerwoną papryką, bazylią, oregano.
W kolejnym kroku układamy na tym pokrojone pieczarki i całość posypujemy startym żółtym serem.

 

Wszystko zapiekamy w ok. 180 st. C w piekarniku przez ok. 30 minut.

Fajnym pomysłem jest podanie pieczonej karkówki z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej, kukurydzy, ogórka, cebuli, papryki i oliwek.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.