Pieczona karkówka z goździkami

Pieczona karkówka z goździkami

Pieczona karkówka z goździkami to popisowe danie Madzi. Wychodzi delikatna, soczysta i bardzo krucha. Wyjątkowy smak zawdzięcza odpowiednio dopranym przyprawom.

Zobacz jak zamarynować i upiec karkówkę.

Przepis i lista składników znajdują się poniżej…

Składniki

  • 1,5kg karkówki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • oregano
  • majeranek
  • 3-4 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 4-5 goździków
  • 3 łyżki oliwy
  • 100ml gorącej wody (pół szklanki)

Pieczona karkówka z goździkami – przepis

  1. Mięso dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Czosnek rozgniatamy, dodajemy do moździerza razem z tymiankiem, majerankiem, oregano, pieprzem, solą, oliwą i dokładnie rozcieramy.
  3. Przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy mięso i wkładamy na naczynia do zapiekania. Po wierzchu i na spodzie układamy liście laurowe i goździki. Zostawiamy tak na minimum 4 godziny.
  4. Do naczynia z mięsem wlewamy wodę, przykrywamy i pieczemy ok. 30 minut pod przykryciem w temperaturze 230 st. C. Następnie temperaturę zmniejszamy do 200 st. C,  i pieczemy przez kolejne 1,5 godziny. W połowie pieczenia mięso przewracamy na drugą stronę.
  5. Po upieczeniu odstawiamy mięso na ok. 5 minut aby odpoczęło.

Smacznego!

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.