Pieczona karkówka Madzi
Mięsa

Pieczona karkówka Madzi

Prosty, może nie tak szybki jakby mogło się wydawać przepis na pieczoną karkówkę. Napisałem, że niezbyt szybki przepis a to ze względu na czas jaki jest potrzebny do upieczenia tej karkówki. Chociaż pomimo wszystko karkówkę piecze się dość szybko :)

Ale za to jak potem smakuje, coś fantastycznego. Możemy podać ją na ciepło, albo zamiast wędliny w kanapce.

Pieczona karkówka – składniki

  • ok 1 – 1,2 kg karkówki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • przyprawa do karkówki
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • 1 duża albo 2 małe cebule

Pieczona karkówka – przepis

Karkówkę myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego/blaszki do pieczenia. Posypujemy ją przyprawami, i układamy na niej pokrojone w talarki ząbki czosnku oraz pokrojoną w plasterki cebulę.

Następnie podlewamy ją wodą, 1-2 szklanki w zależności od wielkości formy do pieczenia, aby karkówka nam nie wyschła podczas pieczenia.

Karkówkę pieczemy przez o 1 godzinę 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Osobiście najbardziej lubię karkówkę podaną na ciepło z odrobiną chrzanu. Tym razem miałem akurat pod ręką chrzan z żurawiną. Spójrzcie jak to obłędnie wygląda.

5 komentarzy

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.