
Pasta z tuńczyka
Pasta z tuńczyka jest bardzo zdrowa i doskonale sprawdzi się na każde śniadanie. Podana ze świeżym, chrupiącym pieczywem smakuje jeszcze lepiej. Przygotowanie pasty z tuńczyka nie jest czasochłonne i poświęcając 15 minut w kuchni będziemy mieli bajeczne śniadanie.
Poniżej macie listę potrzebnych składników i prosty przepis…
Składniki na pastę z tuńczyka:
- 2 jajka
- 1 puszka tuńczyka
- 1/2 cebuli
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 płaska łyżka majonezu
- 4 ogórki konserwowe
- szczypta pieprzu.
Przepis na pastę z tuńczyka:
- Jajka gotujemy na twardo (ja ugotowałem je wieczorem wcześniejszego dnia). Ostudzone jajka kroimy w drobną kosteczkę.
- Tuńczyka odsączamy z zalewy (ja wykorzystałem tuńczyka w oleju) i dodajemy do pokrojonych jajek.
- Cebulę, ogórki konserwowe drobno kroimy w kosteczkę i dodajemy do tuńczyka.
- Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do pasty.
- Wszystkie składniki mieszamy z 1 płaską łyżką majonezu. Całość doprawiamy szczyptą pieprzu.
Pastę najlepiej podać ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Tak, tak wiem, że domowe pieczywo jest najlepsze, ale możecie skorzystać z takie gotowego pieczywa do wypieku w domu. My kupiliśmy ciabattki. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut.
Chrupiące bułeczki na śniadanie – pychota.