Pad Thai z kurczakiem

Pad Thai z kurczakiem

Pad Thai z kurczakiem to danie wywodzące się z kuchni tajskiej. To makaron smażony z kurczakiem z dodatkiem jajka i kiełek fasoli mung. Przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste.

Pierwszy raz robimy to danie w domu i muszę Wam przyznać wyszło wyśmienite. I kuchnia tajska wcale nie jest trudna :)

Spróbujcie…

Składniki

  • 100g makaronu do Pad Thai
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pierś z kurczaka
  • olej
  • 100g kiełek fasoli mung
  • 2 dymki
  • szczypiorek
  • garść orzeszków ziemnych
  • 2 jajka

Składniki do sosu

  • sok z 1/2 limonki
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 1/2 papryczki chilli

Przepis na sos

  1. Papryczkę chilli kroimy w cienkie półplasterki.
  2. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Przepis na Pad Thai z kurczakiem

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. W wysokiej patelni na odrobinie oleju podsmażamy dosłownie przez chwile pokrojony w plasterki czosnek.
  3. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażymy przez ok. 7 minut.
  4. Zmniejszamy ogień, wbijamy jajka i smażymy przez chwilę na małym ogniu.
  5. Dodajemy makaron, po ok. 2 minutach wlewamy sos, dodajemy pokrojoną w kostkę dymkę, kiełki i smażymy kolejne 3 minuty.
  6. Po wyłożeniu na talerze posypujemy całość posiekanym szczypiorkiem i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.