Niemiecka sałatka ziemniaczana
Przystawki, przekąski, sosy,  Szybkie dania

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana z cebulą i ogórkiem to tradycyjne danie kuchni niemieckiej. Składniki do tej sałatki są dostępne w każdym domu, a czas jej przygotowania jest bardzo krótki. Niemiecka sałatka ziemniaczana nie gościła wcześniej na naszym stole, ale chyba będzie się pojawiała u nas dość często :)

Sałatka ta jest doskonałym połączeniem ostrości cebuli i słodkiego smaku ziemniaków.

Niemiecka sałatka ziemniaczana – składniki:

  • ziemniaki (średnie – ok. 12 sztuk)
  • czerwona cebula (2 sztuki)
  • ogórki kiszone (6-7 sztuk)
  • majonez (3 łyżki)
  • sól
  • pieprz

Niemiecka sałatka ziemniaczana – przepis:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Musimy ich pilnować aby nam się nie rozgotowały. Następnie odstawiamy je do ostygnięcia i kroimy w kostkę.

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie pół piórka. Ogórka kiszonego kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki mieszamy w misce z majonezem i przyprawiamy do smaku solą pieprzem.

3 komentarze

  • Figurynka

    Od lat robię taką sałatkę na grilla jako dodatek do mięsa – znika cała, a robię naprawdę wielką michę tego, bo i ludzi zazwyczaj sporo. Nawet nie wiedziałam, że to „niemiecka” sałatka :) Ziemniaki kroję na trochę grubsze kawałki, a ogórek w plasterki, dodaję nieco musztardy dla zaostrzenia smaku, no i dodaję sporo posiekanej zieleniny: natka i koperek (ale ja zieleninę dodaję wszędzie, gdzie się da).
    Sałatkowa micha – pycha, do mięcha i do kielicha!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.