Niedzielne żeberka
Mięsa

Niedzielne żeberka :)

Każdy facet lubi dobrze zjeść i to konkretny kawałek mięsa. Co powiedzie na pyszne żeberka przygotowane po raz kolejny przez Madzię :)

Przygotujemy je dość szybko, najwięcej czasu pochłonie ich pieczenie, które zajmie ok. 2 godzin. Przecież najlepsze będą tylko wtedy kiedy mięsko będzie odchodziło od kości.

Składniki

  • 2 kg żeberek
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 300 ml wody

Przygotowanie żeberek wg. Madzi :)

  1. Żeberka myjemy i dzielimy na mniejsze części, oprószamy solą i pieprzem.
  2. Cebulę, czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
  3. Żeberka, cebulę i czosnek układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy ok. 300 ml wody i wstawiamy na ok. 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 160 st. C.

Podajemy z kaszą gryczaną, kaszą pęczak i buraczkami.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.