Najdziwniejsze potrawy świata
Różności

Najdziwniejsze potrawy świata

Kto z nas nie był za granicą na wakacjach lub w pracy? Każdy, kto znalazł się z dala od Polski miał okazję spróbować kuchni innych państw. Przyzwyczailiśmy się już zatem do owoców morza, różnego rodzaju chlebków i serów – z pleśniowymi włącznie. Czy jednak zastanawialiśmy się nad tym, co zrobimy, gdy w dalekim kraju ktoś zaserwuje nam coś naprawdę niezwykłego. Poniżej kilka takich potraw. Spróbujecie?

Zupa z nietoperza – przygotowywana i spożywana w Guam – cieszy się tam ogromnym powodzeniem. Składniki to gotowane nietoperze, posiekane warzywa i mleczko kokosowe. Nietoperze jedzone są w całości – z futrem, skrzydłami i oczami. Smakosze takiej zupki narażają się jednak na ryzyko wystąpienia poważnych chorób neurologicznych – choroby Parkinsona czy Alzhaimera.

Pulsujące gonady jeżowca – ten przysmak podawany jest w Japonii. Wnętrze tego kłującego zwierzęcia wypełniają pyszne, mięsiste kawałki, które w większości są gonadami. Skorupę rozłupuje się w imadle i wyjada resztę. Warto wiedzieć, że jeżowiec nie posiada mózgu ani systemu nerwowego, co sprawia, że nie czuje bólu podczas wyjadania jego wnętrzności.

Aborygeńskie zwyczaje kulinarne również utorowały sobie drogę do renomowanych restauracji. W znanej Cafetiere w Alice Springs, w samym centrum Australii, można spróbować zupy, w której pływa dwunastocentymetrowa larwa motyla. Choć przełknięcie żywej larwy dla wielu jest nie do przejścia, to jednak śmiałkowie, którzy spróbowali tego przysmaku twierdzą, że smakuje on jak… ruszająca się jajecznica.

Takich przysmaków na świecie jest bardzo wiele. Żywe robaki, owoce morza, gady, a nawet ptaki przyrządzone na  przeróżne sposoby mogą wprawić w osłupienie niejednego turystę.

A Wy, co najdziwniejszego jedliście w życiu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.