Murzynek Madzi
Desery

Murzynek Madzi

Jakiś czas temu pokazałem Wam na blogu przepis na murzynka Pani Janiny. Przepis znajdziecie tutaj. Postanowiliśmy z Madzią, sprawdzić czy faktycznie jest on taki pyszny….

Nasz przepis różni się tylko jedną czynnością wykonywaną podczas jego przygotowania, ciekaw jestem czy znajdziecie różnicę :)

Murzynek Madzi – przepis:

  • ok. 2,5 szklanki cukru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 łyżeczek kakao
  • 0,5 szklanki wody

Murzynek Madzi – przepis:

  1. W garnku zagotowujemy cukier waniliowy, cukier, masło, wodę i kakao. Następnie odstawiamy je do ostygnięcia.
  2. Do ostudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, jajka (całe)  i całość dokładnie mieszamy. Możemy użyć miksera.
  3. Pieczemy w formie do pieczenia przez ok. 50 minut w temperaturze 180 st. C.

Tak przygotowane ciasto możemy posypać cukrem pudrem, albo przygotować polewę czekoladową, albo lukier.

Smacznego.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.