
Multicooker – Łosoś z pieczonymi ziemniaczkami
Kolejny przepis dla multicookera. Tym razem będzie to pieczony łosoś z ziemniaczkami i pomidorkami. Przepis jest niezwykle prosty, a dzięki tej magicznej maszynce multicooker będzie jeszcze prostszy, a wykonanie nie zajmie mojego czasu.
Poniżej macie listę potrzebnych składników i prosty przepis…
Składniki na łososia z pieczonymi ziemniaczkami:
- 2 filety z łososia ze skórą (każdy po ok. 200-300g)
- 4 ziemniaki
- 14 pomidorków koktajlowych
- 2 gałązki rozmarynu
- pęczek koperku
- 1/2 cytryny
- 1/3 szklanki wina
Przepis na łososia z pieczonymi ziemniaczkami:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w średniej grubości plasterki. Multicooker ustawiamy na program FRY na 20 minut. Na dno misy multicookera wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy ziemniaki i posypujemy rozmarynem. Od czasu do czasu mieszamy.
- W międzyczasie myjemy łososia, osuszamy, skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem.
- Jak ziemniaczki się usmażą ustawiamy program BAKE na 20 minut, dodajemy na ziemniaki łososia (skórą do dołu), umyte pomidorki koktajlowe i podlewamy 1/3 szklanki wina (półsłodkie – ja użyłem kadarki).
Nie będę się chwalił, ale obiad wyszedł przepyszny – łosoś był soczysty i miękki, a ziemniaczki oraz pomidorki dzięki odrobinie kadarki słodziutkie.
Jeśli szukacie innego przepisu na pyszną rybę to polecam „Dorsza duszonego w porach„
Soczysta ryba zawsze sprawdza się na obiad, bardzo apetyczne danie!
Wygląda apetycznie, aż cieknie ślinka :)