Multicooker – Łosoś z pieczonymi ziemniaczkami

Multicooker - Łosoś z pieczonymi ziemniaczkami

Kolejny przepis dla multicookera. Tym razem będzie to pieczony łosoś z ziemniaczkami i pomidorkami. Przepis jest niezwykle prosty, a dzięki tej magicznej maszynce multicooker będzie jeszcze prostszy, a wykonanie nie zajmie mojego czasu.

Składniki na łososia z pieczonymi ziemniaczkami:

  • 2 filety z łososia ze skórą (każdy po ok. 200-300g)
  • 4 ziemniaki
  • 14 pomidorków koktajlowych
  • 2 gałązki rozmarynu
  • pęczek koperku
  • 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki wina

Przepis na łososia z pieczonymi ziemniaczkami:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w średniej grubości plasterki. Multicooker ustawiamy na program FRY na 20 minut. Na dno misy multicookera wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy ziemniaki i posypujemy rozmarynem. Od czasu do czasu mieszamy.
  2. W międzyczasie myjemy łososia, osuszamy, skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem.
  3. Jak ziemniaczki się usmażą ustawiamy program BAKE na 20 minut, dodajemy na ziemniaki łososia (skórą do dołu), umyte pomidorki koktajlowe i podlewamy 1/3 szklanki wina (półsłodkie – ja użyłem kadarki).

Nie będę się chwalił, ale obiad wyszedł przepyszny – łosoś był soczysty i miękki, a ziemniaczki oraz pomidorki dzięki odrobinie kadarki słodziutkie.

Multicooker - Łosoś z pieczonymi ziemniaczkami

Jeśli szukacie innego przepisu na pyszną rybę to polecam „Dorsza duszonego w porach

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.