Młoda kapusta z koperkiem i szczypiorkiem to bardzo proste do przygotowania dania, jednak jej smak jest bardzo delikatny i niezapomniany na długo :) Młoda kapusta ze szczypiorkiem jest tak tak sycąca, że nie potrzebujemy do tego dania innych dodatków.

Lista zakupów i przepis znajdują się poniżej…

Młoda kapusta – składniki:

  • młoda kapusta
  • 70 dag kiełbasy
  • 50 dag boczku wędzonego
  • pęczek szczypiorku
  • 2 marchewki
  • 30 dag pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 50 dag ziemniaki
  • olej do smażenia
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Młoda kapusta – przepis:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju do momentu aż się zeszkli.
  2. Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebuli. Kiedy kiełbasa i boczek będą podsmażone, przekładamy je do dużego garnka
  3. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na patelni i dodajemy do garnka.
  4. Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do garnka.
  5. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w małe paseczki, szczypiorek drobno siekamy, ziemianki po obraniu kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników.
  6. Całość podlewamy ok. 300 ml wody, przyprawiamy sporą ilość soli, pieprzu, dodajemy ziele angielskie i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.

Smacznego!