Młoda kapusta z koperkiem i szczypiorkiem to bardzo proste do przygotowania dania, jednak jej smak jest bardzo delikatny i niezapomniany na długo :) Młoda kapusta ze szczypiorkiem jest tak tak sycąca, że nie potrzebujemy do tego dania innych dodatków.
Lista zakupów i przepis znajdują się poniżej…
Młoda kapusta – składniki:
- młoda kapusta
- 70 dag kiełbasy
- 50 dag boczku wędzonego
- pęczek szczypiorku
- 2 marchewki
- 30 dag pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 50 dag ziemniaki
- olej do smażenia
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Młoda kapusta – przepis:
- Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju do momentu aż się zeszkli.
- Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebuli. Kiedy kiełbasa i boczek będą podsmażone, przekładamy je do dużego garnka
- Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na patelni i dodajemy do garnka.
- Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do garnka.
- Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w małe paseczki, szczypiorek drobno siekamy, ziemianki po obraniu kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników.
- Całość podlewamy ok. 300 ml wody, przyprawiamy sporą ilość soli, pieprzu, dodajemy ziele angielskie i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.
Smacznego!