Wszystkie mniejsze i większe lokale gastronomiczne – restauracje, kawiarnie, puby czy bistro – powinny zadbać o wyposażenie przestrzeni w funkcjonalne i estetycznie wykonane meble. Poszczególne stoły czy krzesła różnią się od siebie m.in. kolorami czy wielkością.
To, czy klient będzie zadowolony z czasu spędzonego w danym lokalu, zależy od wielu czynników. Wśród nich można wymienić oczywiście jakość obsługi, serwowane napoje i dania oraz wystrój wnętrza. Meble dla gastronomii dostępne w ofercie HAGEA umożliwiają stworzenie pożądanej atmosfery w konkretnym miejscu.
Jakie cechy powinny mieć dobre meble dla gastronomii?
Wszystkie meble dla gastronomii powinny charakteryzować się solidnym wykonaniem, modnym wyglądem, trwałością i odpornością na uszkodzenia, a jeśli mają stać na zewnątrz, również na negatywny wpływ czynników zewnętrznych. Bardzo ważna jest też możliwość ich łatwego i szybkiego wyczyszczenia. Meble dla gastronomii są użytkowane przez wiele różnych osób, dlatego muszą dobrze znosić intensywną eksploatację, zachowując przy tym swoje właściwości i walory estetyczne. Wybierając stoły i krzesła, trzeba również skupić się na dostosowaniu ich kolorów oraz form do charakteru danej przestrzeni.
W wielu miejscach królują obecnie minimalistyczne meble nadające wnętrzu nowoczesnego klimatu. W ekskluzywnych restauracjach można nierzadko spotkać eleganckie meble w stylu retro. Warto skupić się osobno na produktach przeznaczonych do ustawienia w ogródkach restauracyjnych lub kawiarnianych. Muszą one być odporne na działanie promieni UV oraz deszczu. Przydatna będzie w tym przypadku funkcja sztaplowania, dzięki której krzesła da się ustawić jedno na drugim i przechować w jednym miejscu podczas chłodniejszych miesięcy, gdy nie będą użytkowane.
Gdzie można wykorzystać meble dla gastronomii?
Meble dla gastronomii od HAGEA nadają się do użytku w restauracjach, kawiarniach i pubach. Warto zwrócić uwagę na to, że ludzie przychodzą do tych miejsc nie tylko po to, by zjeść szybko posiłek lub wypić kawę, ale przede wszystkim po to, by spędzić miło czas. Właśnie dlatego meble powinny być estetycznie wykonane, dzięki czemu przykują uwagę klientów do danego lokalu oraz wygodne, by zachęcały do pozostania na dłużej. W wielu klimatycznych kawiarniach znajdują się biblioteczki z książkami.

W takich miejscach świetnie sprawdzą się miękkie fotele, które zastąpią tradycyjne krzesła. Mogą one posiadać podłokietniki i podwyższone oparcie zapewniające gościom nieco prywatności. We wnętrzach na ogół stoją cięższe meble, w tym opisane już krzesła i fotele czy też kanapy, natomiast na zewnątrz – lżejsze i wykonane jednocześnie z solidnych materiałów.
Jak wybrać najlepsze meble dla gastronomii?
Meble dla gastronomii trzeba wybrać pod kątem profilu działalności danego miejsca. Do kawiarni ludzie przychodzą na ogół po to, by się czegoś napić lub zjeść mały posiłek, więc blaty stołów w tych lokalach mogą być mniejsze. Jeśli jednak mowa o restauracji oferującej pełne posiłki, konieczne będzie zastosowanie wytrzymałych stołów o większych blatach. W barach szybkiej obsługi klienci nie spędzają zbyt dużo czasu, przewija się przez nie duża liczba osób. W takich miejscach idealnie sprawdzą się stołki barowe, czyli hokery. Mogą być wykorzystywane także w pubach.
W większości lokali powinny znajdować się stoły zróżnicowane pod kątem rozmiaru. Stoliki dwuosobowe i wieloosobowe muszą być stworzone w tym samym stylu, z tych samych materiałów, by możliwe było stworzenie spójnej aranżacji. W wielu sytuacjach, szczególnie w przypadku ogródków gastronomicznych, przydatne będą stoły składane. Warto połączyć je z komfortowymi, różnokolorowymi, minimalistycznymi krzesłami. Da się je zestawiać ze sobą w różnych konfiguracjach, uzyskując za każdym razem estetyczny efekt. Właściciele lokali gastronomicznych mogą też zwrócić uwagę na całe komplety wypoczynkowe, dzięki którym zaaranżowanie harmonijnej przestrzeni będzie łatwiejsze.
Wszystkie meble dla gastronomii wchodzące w skład oferty HAGEA produkowane są z wysokiej jakości materiałów, które nie wchodzą w interakcję ze środkami chemicznymi oraz żywnością.