Marchewkowa niespodzianka – ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe

Już od jakiegoś czasu miałem ochotę spróbować ciasta marchewkowego. Czytałem, że jest pyszne i wcale nie czuć w nim smaku marchewki. A więc w weekend Madzia postanowiła mi zrobić niespodziankę i jak to często bywa jest wtedy odrobinę więcej czasu i można sobie pozwolić na pieczenie ciasta.

Jest wiele prawdy w tym, że w cieście marchewkowym wcale nie czuć marchewki. Jednym słowem ciasto jest po prostu pyszne. Jeśli mamy troszkę mniej czasu to możemy zdecydować się na wersję ciasta bez kremu :)

Przygotowanie ciasta marchewkowego:

  • 5 większych marchewek
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 0,5 l soku marchewkowego (my użyliśmy soku marchewkowo- malinowego)
  • 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 duży kubek śmietany 30% (400 ml)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 kubeczek serka mascarpone (ok.250 g)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego

Przygotowanie ciasta marchewkowego:

  1. Ucieramy jajka z cukrem, a następnie miksujemy je z olejem oraz przygotowaną w osobnej misce mąką z sodą oczyszczoną oraz cynamonem.
  2. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. My użyliśmy do tego tarki o grubych oczkach, ale można także zetrzeć marchewkę na tarce o drobnych oczkach.
  3. Przygotowaną marchewkę łączymy z wcześniej przygotowanym ciastem. Przelewamy wszystko do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia (przepis jest na formę 28 x 23cm)
  4. Ciasto pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. A następnie je wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.
  5. Zabieramy się do przygotowania kremu. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej cukier puder, kilka kropel aromatu oraz serek mascarpone. Całość dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki na ok. 15 minut, aby masa odrobinę zgęstniała.
  6. Ciasto kroimy wzdłuż na dwa kawałki i spód smarujemy przygotowanym kremem i przykrywamy drugą częścią ciasta.
  7. W międzyczasie przygotowujemy polewę. W 200 ml soku mieszamy budyń i wlewamy do 300 ml gotującego się soku. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do przestudzenia i tak aby masa nam odrobinę zgęstniała. Przygotowaną masą smarujemy górę ciasta.

Najlepiej jest ciasto włożyć na 2-3 godziny do lodówki, będzie jeszcze lepsze. Ja niestety nie mogłem się oprzeć pokusie i spróbowałem je zaraz po przygotowaniu. Smacznego !

Jeśli zależy nam na czasie, to proponuję przygotować ciasto bez masy kremowej pośrodku, nie będziemy musieli wtedy czekać, aż nam ciasto wystygnie aby posmarować je pośrodku kremem.

 

 

 

 

Obejrzyj również wideo:

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.