
Makaron ze szpinakiem i serem – zdrowy lunch
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym to nasza propozycja na pyszny i przede wszystkim zdrowy lunch do pracy. Wiem, wiem… że nie wszyscy lubią szpinak, ale my go wręcz uwielbiamy :) Jeśli nie próbowaliście szpinaku to skorzystajcie z przepisu poniżej i przekonacie się jaki może być pyszny :)
Lista na zakupy i przepis jest poniżej…
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym – składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 łyżka masła
- makaron kokardki
- ok. 150 g sera pleśniowego (np. niebieskiego)
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym – przepis:
- Tym razem korzystam z mrożonego szpinaku. Na rozgrzaną patelnię przekładamy szpinak i czekamy do momentu aż się roztopi. Następnie dodajemy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość dusimy razem przez jakieś 6-8 minut i zdejmujemy z ognia.
- W międzyczasie gotujemy makaron (np. kokardki) wg. przepisu na opakowaniu.
- Do szpinaku dodajemy pokruszony ser pleśniowy i całość mieszamy. Przekładamy makaron na patelnię i całość mieszamy.
Smacznego!
A czy można dodać do tego dania cebulkę?
Oczywiście, że można tylko należy ją bardzo drobno pokroić.