Już niejednokrotnie wspominałem Wam, że uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony. Mogę to być zarówno te typowo włoskie, jak i moje autorskie kompozycje :)
W poprzednim wpisie pokazałem Wam pomysł na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami, tym razem chciałbym przedstawić swoją propozycję na smaczny i syty makaron z serem. Połączymy w nim dwa rodzaje sera – ementaler i parmezan.
Makaron z serem – składniki (2 porcje)
- 2 szklanki makaronu np. rurki, świderki
- 200g jogurtu naturalnego
- 100g sera ementaler
- mała cebula
- 50g parmezanu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Makaron z serem – przepis
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Obejrzyj nasze filmy:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie oleju (możecie użyć także np. oleju kokosowego), następnie dodajemy jogurt naturalny i podgrzewamy wszystko na małym ogniu. Jak jogurt zrobi się ciepły dodajemy starte na tarce sery, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i podgrzewamy do momentu aż ser zacznie się topić. Dodajemy wtedy na patelnię ugotowany makaron i całość mieszamy.
Smacznego!