Makaron z łososiem w sosie śmietanowym to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Ten przepis jest idealny dla miłośników łososia, którzy szukają nowych sposobów na przygotowanie swojego ulubionego dania.
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym to danie, które zachwyca swoim aromatem i smakiem. To połączenie delikatnego makaronu z łososiem, z dodatkiem kremowego sosu śmietanowego, tworzy niezapomniany smakowy doznanie.
Danie jest łatwe w przygotowaniu i może być podawane jako danie główne lub jako przystawka. Sekret tkwi w połączeniu smaków i tekstur.
Makaron, który stanowi bazę tego dania, jest idealnie ugotowany, miękki i jednocześnie lekko twardy. Łosoś, którym makaron jest wzbogacony, jest delikatny, soczysty i pełen wartości odżywczych. Sos śmietanowy, którym danie jest polane, jest gęsty i kremowy, o lekkim i delikatnym smaku.
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym składniki
- 400g wędzonego łososia
- 250g makaronu
- 2-3 ząbki czosnku
- serek topiony (ok. 100-150g)
- 2 łyżki oliwy/oleju
- 2 łyżki masła
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym przepis
Makaron gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu.
Drobno posiekany, albo przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na oliwie. Na patelnię dodajemy śmietanę, serek topiony, posiekaną bazylię, odrobinę soli i czarnego pieprzu. Całość dusimy przez chwilę, aż roztopi się serek. Następnie dodajemy na patelnię masło i całość dusimy jeszcze przez chwilę.
Do tak przygotowanego sosu dodajemy podzielonego na drobne kawałki łososia (może być „łosoś sałatkowy”). I całość dusimy jeszcze przez dosłownie 1-2 minuty. W tym wypadku nie należy zbyt mocno podsmażać łososia.
Na sam koniec dodajemy serek topiony i całość przesmażamy tylko przez chwilę, tak aby serek się rozpuścił i połączył wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku odrobiną soli, pieprzu i bazylią.
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię (już na wyłączonym palniku) i dokładnie mieszamy, ale lekką ręką, aby łosoś nie rozpadł się zupełnie. Makaronu nie przelewamy wcześniej zimną wodą. Musi mieć na sobie skropię, aby wchłoną cały smak i aromat z patelni.

Coś pysznego, polecam !
polecam wszystkim bardzo smaczne
Pysznie wygląda
Świetny przepis. Robiłam w piątek.
Super, cieszymy się.