Boskie danie :) Przygotujemy je w 20-25 minut i ma na prawdę wyjątkowy smak. Nigdy nie byłem zwolennikiem szpinaku, ale muszę przyznać, że smakuje wyśmienicie. Jednak z tego co zauważyłem szpinak jest dużo smaczniejszy ten świeży aniżeli mrożony.
Myślę, że warto dołożyć kilka złotych i kupić świeże liście szpinaku.
Składniki na makaron z kurczakiem i szpinakiem:
- 1 filet z kurczaka
- 200g szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml śmietany 18%
- sok z 1/3 cytryny
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 200g makaronu świderki
- 1/3 pęczku koperku
- 50g sera żółtego
Przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem:
- Filet z kurczaka kroimy w średniej wielkości kosteczkę (nie przyprawiamy go niczym).
- Cebulę kroimy w kosteczkę.
- Na patelni na 3 łyżkach oleju roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy cebulę, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnki i jak cebula już się zeszkli dodajemy kurczaka. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Podsmażamy.
- W międzyczasie gotujemy al’dente makaron (mogą być świderki, rurki).
- Na patelnię dodajemy szpinak i podsmażamy 2-3 minuty.
- Dodajemy 250 ml śmietany, sok z cytryny i odrobinę świeżego koperku. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i dusimy jeszcze przez 2-3 minut.
Makaron podajemy ze startym żółtym serem.