Boskie danie :) Przygotujemy je w 20-25 minut i ma na prawdę wyjątkowy smak. Nigdy nie byłem zwolennikiem szpinaku, ale muszę przyznać, że smakuje wyśmienicie. Jednak z tego co zauważyłem szpinak jest dużo smaczniejszy ten świeży aniżeli mrożony.

Myślę, że warto dołożyć kilka złotych i kupić świeże liście szpinaku.

Składniki na makaron z kurczakiem i szpinakiem:

  • 1 filet z kurczaka
  • 200g szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany 18%
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 200g makaronu świderki
  • 1/3 pęczku koperku
  • 50g sera żółtego

Przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem:

  1. Filet z kurczaka kroimy w średniej wielkości kosteczkę (nie przyprawiamy go niczym).
  2. Cebulę kroimy w kosteczkę.
  3. Na patelni na 3 łyżkach oleju roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy cebulę, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnki i jak cebula już się zeszkli dodajemy kurczaka. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Podsmażamy.
  4. W międzyczasie gotujemy al’dente makaron (mogą być świderki, rurki).
  5. Na patelnię dodajemy szpinak i podsmażamy 2-3 minuty.
  6. Dodajemy 250 ml śmietany, sok z cytryny i odrobinę świeżego koperku. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i dusimy jeszcze przez 2-3 minut.

Makaron podajemy ze startym żółtym serem.