Makaron razowy z sosem bolońskim
Dieta,  Makarony

Makaron razowy z sosem bolońskim

Dziś pora na kolejny przepis z cyklu zdrowych posiłków :) Tym razem pokażę Wam przepis na makaron razowy z sosem bolońskim :)

Do przygotowania tego przepisu zainspirował nas przepis znaleziony w książce „Dieta Fit Kuchnia według Natalii Gackiej” (nasz opinia i recenzja książki, już niedługo na blogu). Jednak w kuchni nie ma nigdy nic tak samo… więc delikatnie zmodyfikowaliśmy ten przepis.

Makaron razowy z sosem bolońskim – składniki:

  • 200g makaronu razowego do spaghetti
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • olej

Makaron razowy z sosem bolońskim – przepis:

  1. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju. Jak cebula będzie szklista dodajemy posiekany czosnek.
  2. Na patelnię dodajemy mięso mielone i podsmażamy. W między czasie mięso rozdrabniamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Dodajemy pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, paprykę pokrojoną w kosteczkę i całość dusimy przez kolejne 10 minut.
  4. Doprawiamy sos do smaku bazylią, oregano, szczyptą cukru i jeśli jest potrzeba odrobiną soli.
  5. Makaron razowy gotujemy al dente.
  6. Makaron wykładamy na talerzu i polewamy przygotowanym sosem bolońskim.

Smacznego!

 

Inne przepisy na makarony:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.