
Makaron razowy z sosem bolońskim
Dziś pora na kolejny przepis z cyklu zdrowych posiłków :) Tym razem pokażę Wam przepis na makaron razowy z sosem bolońskim :)
Do przygotowania tego przepisu zainspirował nas przepis znaleziony w książce „Dieta Fit Kuchnia według Natalii Gackiej” (nasz opinia i recenzja książki, już niedługo na blogu). Jednak w kuchni nie ma nigdy nic tak samo… więc delikatnie zmodyfikowaliśmy ten przepis.
Makaron razowy z sosem bolońskim – składniki:
- 200g makaronu razowego do spaghetti
- 1 puszka pomidorów w puszce
- 500g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- olej
Makaron razowy z sosem bolońskim – przepis:
- Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju. Jak cebula będzie szklista dodajemy posiekany czosnek.
- Na patelnię dodajemy mięso mielone i podsmażamy. W między czasie mięso rozdrabniamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Dodajemy pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, paprykę pokrojoną w kosteczkę i całość dusimy przez kolejne 10 minut.
- Doprawiamy sos do smaku bazylią, oregano, szczyptą cukru i jeśli jest potrzeba odrobiną soli.
- Makaron razowy gotujemy al dente.
- Makaron wykładamy na talerzu i polewamy przygotowanym sosem bolońskim.
Smacznego!
Inne przepisy na makarony:
0 komentarzy