Bardzo często w piątki na naszym stole gości ryba, nie inaczej było także w ostatnim tygodniu. Tym razem na stole królował łosoś ze szpinakiem.
Niestety wiem, że to danie nie przypadnie w gusta osób, które nie jadają szpinaku, tylko dlaczego?
Większość nawet nie spróbowało szpinaku, a wie że go nie lubi… nic bardziej mylnego, tym bardziej że zawiera on mnóstwo cennych witamin i pierwiastków.
Łosoś ze szpinakiem – składniki:
- łosoś
- 3 ząbki czosnku
- 300g szpinaku
- sok z 1/2 cytryny
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Łosoś ze szpinakiem – przepis:
- Łososia myjemy, wyciągamy ości i skraplamy skokiem z cytryny. Rozgrzewamy patelnię posmarowaną niewielką ilością oleju. Pamiętajcie, że łosoś nie możemy smażyć się w głębokim oleju.
Łososia smażymy z każdej strony po ok. 4-5 minut (zaczynamy smażenie od strony bez skóry). - Szpinak myjemy, przekładamy na patelnię i dusimy na odrobinie masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sporą ilość soli, pieprzu i dosłownie szczyptę gałki muszkatołowej.
Smacznego!