Bardzo często w piątki na naszym stole gości ryba, nie inaczej było także w ostatnim tygodniu. Tym razem na stole królował łosoś ze szpinakiem.

Niestety wiem, że to danie nie przypadnie w gusta osób, które nie jadają szpinaku, tylko dlaczego?
Większość nawet nie spróbowało szpinaku, a wie że go nie lubi… nic bardziej mylnego, tym bardziej że zawiera on mnóstwo cennych witamin i pierwiastków.

Łosoś ze szpinakiem – składniki:

  • łosoś
  • 3 ząbki czosnku
  • 300g szpinaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Łosoś ze szpinakiem – przepis:

  1. Łososia myjemy, wyciągamy ości i skraplamy skokiem z cytryny. Rozgrzewamy patelnię posmarowaną niewielką ilością oleju. Pamiętajcie, że łosoś nie możemy smażyć się w głębokim oleju.
    Łososia smażymy z każdej strony po ok. 4-5 minut (zaczynamy smażenie od strony bez skóry).
  2. Szpinak myjemy, przekładamy na patelnię i dusimy na odrobinie masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sporą ilość soli, pieprzu i dosłownie szczyptę gałki muszkatołowej.

Smacznego!

Łosoś ze szpinakiem