
Łosoś z fasolką i jajkiem w koszulce
Łosoś to jedna z najbardziej zdrowych ryb, ze względu na dużą zawartość kwasów OMEGA-3 oraz OMEGA-6. Zwiera także znacznie ilości cynku, potasu, selenu jak również witamin z grupy B.
Jak zapewne zauważyliście – potrawy z łososiem w roli główniej bardzo często pojawiają się w naszej kuchni. Nie inaczej było także i tym razem…. jednak tym razem postanowiliśmy urozmaicić nasz obiad i powstał łosoś z fasolką i jajkiem w koszulce.
Zobaczcie jak prosto przygotować w ten sposób łososia…
Łosoś z fasolką i jajkiem w koszulce – składniki:
- 2 filety z łososia
- sok z 1/2 cytryny
- 250g zielonej fasolki
- 2 jajka
- sos sojowy
- sól
- pieprz
Łosoś z fasolką i jajkiem w koszulce – przepis:
- Łososia myjemy, osuszamy, a następnie skraplamy sokiem z cytryny, odrobiną sosu sojowego oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tylko nie przesadzajcie z przyprawami, aby nie zabić smaku łososia. - Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z odrobiną oliwy układamy łososia. Pieczemy go przez ok. 25 minut w temperaturze 160 st. C.
- Ponieważ teraz nie jest sezon na fasolę, skorzystaliśmy z mrożonej fasolki. Gotujemy ją przez ok. 10 minut w osolonej wodzie.
- Jajka wbijamy pojedynczo do miseczki, a następnie wlewamy z niewielkiej wysokości do gotującej się wody. Gotujemy na wolnym ogniu przez 4 minuty.
- Na talerzu układamy odsączoną z wody fasolkę, łososia, a na wierzchu jajko w koszulce.
Smacznego!