
Leczo z cukinii
Leczo z cukinii to bardzo pożywne, letnie danie z ogromną ilością świeżych warzyw i minimalną ilością tłuszczu. Leczo jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a że jest to danie jedno garnkowe, to nie nabrudzimy za bardzo w kuchni :)
Leczo z cukinii wyśmienicie smakuje podane ze świeżą bagietką, albo chrupiącym chlebem alpejskim.
Gdzieś tak słyszałem i chyba coś w tym jest, że każde leczo powinno zawierać w sobie sporą ilość cebuli i chyba coś w tym jest… więc nie bójcie się dać jej trochę więcej :)
Leczo z cukinii – składniki:
- 4-5 średnich cukinii
- 2 papryki
- 500g kiełbasy
- 4 cebule
- 8 pomidorów
- 80g przecieru pomidorowego
- 150 ml wody
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- świeża bagietka/ chleb alpejski
Leczo z cukinii – przepis:
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, albo bardzo cienkie piórka (połówki).
- Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę. Następnie razem z cebulą podsmażamy na patelni na odrobinie oleju.
- Papryki myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego, a następnie kroimy w niewielkie paseczki, albo w większą kostkę.
- Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w większą kostkę.
- Kiełbasę z boczkiem i cebulą po usmażeniu przekładamy do dużego garnka, dodajemy pokrojoną cukinię, paprykę, podlewamy ok. 150 ml wody, przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
- Następnie dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę pomidory.
- Do całości dodajemy ok. 80g przecieru pomidorowego i drobno posiekany koperek. Leczo doprawiamy łyżeczką ostrej papryki i 2 łyżeczkami słodkiej papryki. Te przyprawy zagęszczą nam trochę nasze danie. Następnie całość dusimy przez kolejne 25 minut.
Smacznego!
A jakaś mąka na tzw zaklepke nie jest potrzebna?
Nie, mąki ani grama :)