Leczo z cukinii
Obiady

Leczo z cukinii

Leczo z cukinii to bardzo pożywne, letnie danie z ogromną ilością świeżych warzyw i minimalną ilością tłuszczu. Leczo jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a że jest to danie jedno garnkowe, to nie nabrudzimy za bardzo w kuchni :)

Leczo z cukinii wyśmienicie smakuje podane ze świeżą bagietką, albo chrupiącym chlebem alpejskim.

Gdzieś tak słyszałem i chyba coś w tym jest, że każde leczo powinno zawierać w sobie sporą ilość cebuli i chyba coś w tym jest… więc nie bójcie się dać jej trochę więcej :)

Leczo z cukinii – składniki:

  • 4-5 średnich cukinii
  • 2 papryki
  • 500g kiełbasy
  • 4 cebule
  • 8 pomidorów
  • 80g przecieru pomidorowego
  • 150 ml wody
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • świeża bagietka/ chleb alpejski

Leczo z cukinii – przepis:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, albo bardzo cienkie piórka (połówki).
  2. Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę. Następnie razem z cebulą podsmażamy na patelni na odrobinie oleju.
  3. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego, a następnie kroimy w niewielkie paseczki, albo w większą kostkę.
  4. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w większą kostkę.
  5. Kiełbasę z boczkiem i cebulą po usmażeniu przekładamy do dużego garnka, dodajemy pokrojoną cukinię, paprykę, podlewamy ok. 150 ml wody, przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
  6. Następnie dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę pomidory.
  7. Do całości dodajemy ok. 80g przecieru pomidorowego i drobno posiekany koperek. Leczo doprawiamy łyżeczką ostrej papryki i 2 łyżeczkami słodkiej papryki. Te przyprawy zagęszczą nam trochę nasze danie. Następnie całość dusimy przez kolejne 25 minut.

Smacznego!

Leczo z cukinii

2 komentarze

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.