Kurczak zapiekany z soczewicą
Mięsa

Kurczak zapiekany z soczewicą

Kurczak to częsty gość na polskich stołach podczas niedzielnego obiadu. I nie jest prawdą to, że zawsze musi smakować tak samo! Zapiekany kurczak z soczewicą to znakomita propozycja dla wszystkich tych osób, które ceniąc tradycyjne rozwiązania nie stronią od ich drobnych modyfikacji.

Poniżej macie listę potrzebnych składników i prosty przepis…

Składniki na kurczaka zapiekanego z soczewicą:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 300g pomidorków koktajlowych
  • 300g soczewicy
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie kurczaka zapiekanego z soczewicą:

  1. Kurczaka myjemy i przyprawiamy sporą ilością soli i pieprzu. Nie dodajemy tym razem innych przypraw.
  2. 2 cebule, 4 ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki.
  3. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, dodajemy cebulę, czosnek, dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie i ok 300 g pomidorków koktajlowych. Całość pieczemy przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 160 st. C.
  4. 1 cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podobnie postępujemy z 2 ząbkami czosnku i całość podsmażamy na odrobinie oleju. Jak cebula będzie szklista dodajemy 2 łyżeczki curry i całość dokładnie mieszamy.
  5. Do rondelka przekładamy cebulę z curry, dodajemy soczewicę i zalewamy wodą tak aby poziom wody przykrył soczewicę i wystawał ponad nią na ok. 2-3 cm. Całość dusimy przez ok. 15-20 minut na bardzo małym ogniu.
  6. Aby podać danie, przekładamy soczewicę do dużego naczynia żaroodpornego, a na niej układamy kurczaka.

 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.