Kurczak w marynacie jogurtowej

Kurczak w marynacie jogurtowej

Jeśli na niedzielny obiad znudził się Wam już schabowy albo mielony z buraczkami to polecam przepis na niezwykle aromatyczne danie – kurczaka w marynacie jogurtowej. Ten obiad nie zajmie Wam zbyt wiele czasu, jednak musicie przygotować go dzień wcześniej, tak aby kurczak przeszedł smakiem marynaty.

Świetnie do niego będą pasowały pieczone ziemniaczki, które również włożycie do piekarnika i wszystko będzie się piekło razem :)

Kurczak w marynacie jogurtowej – składniki:

  • 3-4 ćwiartki z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • sól
  • pieprz

Kurczak w marynacie jogurtowej – przepis:

  1. W misce mieszamy – miód, jogurt naturalny, ketchup, przyprawę do kurczaka, sól i pieprz.
  2. Ćwiartki z kurczaka (możecie również wykorzystać np. skrzydełka) dokładnie myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Zalewamy je przygotowaną marynatą i dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Tak przygotowanego kurczaka zostawiamy na noc w lodówce.
  3. Ćwiartki pieczemy ok. 1 godz. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.

Do kurczaka możemy podać sos tzatziki, albo sos czosnkowy.
Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.