W przepisie Szybka przystawka – tortilla z szynką pokazałem Wam jak możemy z wykorzystaniem tortilli zrobić przekąskę na spotkanie ze znajomymi. W tym wpisie chciałbym Wam pokazać, że z kurczaka także zrobimy przystawkę na przyjęcie i nie będzie to wymagało od nas zbyt wiele pracy.

Skorzystamy po części z gotowych przypraw, ale urozmaicimy je odrobinę :)

Składniki na pikantnego i łagodnego kurczaka:

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 16 skrzydełek
  • 1 ostra przyprawa do kurczaka
  • 1 łagodna przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 10 łyżek oliwy
  • 10 łyżek ketchupu

Przepis na pikantnego i łagodnego kurczaka:

  1. Skrzydełka i podudzia dokładnie myjemy.
  2. Do jednej miski dodajemy ostrą przyprawę do kurczaka, 5 łyżek oliwy, 1 łyżeczkę ostrej papryki, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 5 łyżek ketchupu. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Do drugiej miski dodajemy łagodną przyprawę do kurczaka, 5 łyżek oliwy, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 5 łyżek ketchupu. Całość dokładnie mieszamy.
  4. W przygotowanych marynatach obtaczamy kurczaka.
  5. Skrzydełka i podudzia układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 1 godzinę.

Polecam tą przekąskę, jest pyszna i przede wszystkim nie zabiera nam zbyt dużo czasu na przygotowanie.