W przepisie Szybka przystawka – tortilla z szynką pokazałem Wam jak możemy z wykorzystaniem tortilli zrobić przekąskę na spotkanie ze znajomymi. W tym wpisie chciałbym Wam pokazać, że z kurczaka także zrobimy przystawkę na przyjęcie i nie będzie to wymagało od nas zbyt wiele pracy.
Skorzystamy po części z gotowych przypraw, ale urozmaicimy je odrobinę :)
Składniki na pikantnego i łagodnego kurczaka:
- 8 podudzi z kurczaka
- 16 skrzydełek
- 1 ostra przyprawa do kurczaka
- 1 łagodna przyprawa do kurczaka
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 10 łyżek oliwy
- 10 łyżek ketchupu
Przepis na pikantnego i łagodnego kurczaka:
- Skrzydełka i podudzia dokładnie myjemy.
- Do jednej miski dodajemy ostrą przyprawę do kurczaka, 5 łyżek oliwy, 1 łyżeczkę ostrej papryki, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 5 łyżek ketchupu. Całość dokładnie mieszamy.
- Do drugiej miski dodajemy łagodną przyprawę do kurczaka, 5 łyżek oliwy, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 5 łyżek ketchupu. Całość dokładnie mieszamy.
- W przygotowanych marynatach obtaczamy kurczaka.
- Skrzydełka i podudzia układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 1 godzinę.
Polecam tą przekąskę, jest pyszna i przede wszystkim nie zabiera nam zbyt dużo czasu na przygotowanie.
Zawsze trochę się boję, że za mocno przypiekę skrzydełka. Masz jakąś radę jak uniknąć „wysuszenia na wiór” tej przystawki?
Daj troszkę więcej ketchupu do marynaty, tak aby skrzydełka były nie tylko „pomazane” ale aby miały dużo tej marynaty.