
Kuchnia meksykańska- chilli con carne
Jeśli lubicie kuchnię meksykańską to z całą pewnością chilli con carne jest idealnym daniem dla Was. Potrawa najlepiej smakuje z wołowiną, ale możecie również użyć wieprzowiny, albo mięsa wołowo- wieprzowego. Poniżej przepis- jest tylko inspiracją więc możecie chilli con carne urozmaicić wg własnego uznania.
Jeśli przygotujecie więcej chilli con carne możecie przełożyć je do słoików i pasteryzować. Pamiętajcie jedynie, że podgrzewając potrawę musicie bardzo uważać, aby Wam się nie przypaliła.
Chilli con carne – składniki
- 500 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego)
- 2 marchewki
- 2 czerwone papryki
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów w puszce
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- olej
- szczypta oregano
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- szczypta majeranku
Chilli con carne – przepis
Marchewkę kroimy w półplasterki, paprykę w kostkę.
Na patelni szklimy cebulę, jak będzie już szklista dodajemy posiekany czosnek i pokrojone chwilę wcześniej warzywa. Całość razem przesmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dusimy razem ok. 10 minut, a następnie przekładamy do większego garnka.
Na drugiej patelni na odrobinie oleju podsmażamy mięso. Doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką.
Przesmażone mięso również przekładamy do garnka z dodanymi wcześniej warzywami. Dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Doprawiamy majerankiem, oregano i dusimy wszystko razem przez ok. 15 minut.
Smacznego!