Krem z groszku

Zupa krem z groszku

Krem z groszku to wyjątkowo pyszna i błyskawiczna w przygotowaniu zupa, którą możemy jeść przez cały rok. Krem z groszku możemy przygotować ze świeżego, albo mrożonego groszku przez cały rok. Przygotujemy ja w dosłownie 15 minut.

Zupę z groszku możemy zrobić z odrobiną serka mascarpone, albo tradycyjnie ze śmietaną.

Zobacz także: Domowe naleśniki z serem

Składniki

  • 500g mrożonego groszku
  • 1 nieduży ziemniak
  • 1 nieduża marchewka
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 450 g bulionu
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • odrobina kurkumy
  • oliwa z oliwek
  • 50 ml gęstej śmietany

Krem z groszku – przepis

  1. Marchewkę, ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą. Na odrobinie oliwy podsmażamy warzywa, dodajemy czosnek, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 minut.
  2. Dodajemy groszek, gotujemy ok. 2-3 minut i blendujemy.
  3. Dodajemy przyprawy, śmietanę, mieszamy i gotowe.

Zupę możecie przygotować również bez marchewki i ziemniaka, ja je dodaję bowiem zagęszczą odrobinę krem.

Warto przeczytać: Zupa dyniowa z imbirem

Zupa krem z groszku

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.